Sõja ülevaade: USA relvade kasutamise häirimine Venemaa poolt annab aimu, milline saab olema NATO sõda Venemaaga

Venemaa elektrooniline sõjategevus on tekitanud probleeme mitmetele Ameerika Ühendriikides toodetud täppisrelvadele Ukrainas, kuid Moskva näitab sellega kätte, milliseid lahendusi on vaja, et olla valmis tulevasteks sõdadeks.

Ukraina on kogu sõja vältel kasutanud USA täppisrelvi nagu HIMARS-iga tulistatavad mitmik raketisüsteemid (GMLRS) ja õhust lastavad pommid (JDAM), kuid Venemaa ulatuslik elektrooniline sõjategevus vähendab regulaarselt nende relvade tõhusust, vahendab Business Insider.

Ukraina julgeolekuabirühma ülemana töötav kindralleitnant Antonio Aguto rääkis probleemist detsembris, öeldes, et elektrooniline sõjapidamine, mis on suunatud USA kõige täpsematele relvadele on suur väljakutse. Neid probleeme on tuvastanud ka teised USA ametnikud, lisades, et USA ja Ukraina töötavad lahenduste kallal.

Mis tahes parandused, mis on välja töötatud elektroonilise sõjaga seotud väljakutsete tõhusaks lahendamiseks, ei too ainult kasu Ukrainale. Samuti on nad valmis aitama USA-l lahendada probleeme, mille pärast see on pikka aega mures olnud, valmistudes suurriikide konfliktideks.

USA merejalaväe erukolonel ja Strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute keskuse vanemnõunik Mark Cancian selgitas väljaandele Business Insider, et „Ukrainas nähtud ulatuslik GPS-i häirimine sunnib kiiresti lahendama probleemi, mida kaitseministeerium on juba ammu tunnistanud: sõjaaegne häirimine vähendab relvade tõhusust”.

Elektroonilist sõjategevust saab teostada odava, kuid tõhusa tehnoloogia abil ning mõlemad sõjapooled kasutavad seda laialdaselt. Ja seda taktikat ei kasutata ainult täppisjuhitava laskemoona tõkestamiseks. Seda saab kasutada ka operaatori ja luure- või löögidrooni vahelise ühenduse katkestamiseks.

Elektrooniline sõjapidamine on lai mõiste, mis hõlmab mitmesuguseid odavaid võimalusi. Elektroonilise sõjapidamise ja õhutõrje ekspert, Royal United Services Institute’i teadur Thomas Withington ütles, et häirimine oli suhteliselt lihtne, selgitades, et see tähendab „GNSS-vastuvõtja müraga pommitamist, et see kaotaks satelliidilt saadud asukoha-, navigatsiooni- ja ajasignaali”.

Seevastu signaali võltsimine hõlmab vale GNSS-teabe saatmist relva navigatsioonisüsteemi, selle juhtimist kursilt või trajektoorilt kõrvale. Häirimine on lihtsam ja seda saab teha odavamate seadmetega, samas kui võltsimist kasutatakse tõenäoliselt spetsiifilisematel juhtudel, näiteks asukohtade peitmisel vaenlase eest.

Mõlemad tegevused teenivad erinevaid eesmärke, kuid mõlemal juhul võivad tagajärjed olla täppisrelvade jaoks väga problemaatilised.

Ukrainal on õnnestunud probleemiga kohaneda, mõnel juhul kasutades oma segajaid või tuvastades Venemaa elektroonilise sõja pidamise kohad ja hävitades need. Tuginemine alternatiivsetele süsteemidele, mis ei sõltu GPS-ist ega kasuta muid juhtimissüsteeme nagu inertsiaalne juhtimissüsteem, aitab probleemist mööda minna. See pole aga alati võimalik.

Vene armees on tõenäoliselt suurenenud huvi elektroonilise sõjapidamise kasutamise vastu lahingutes, eriti viimase aasta jooksul, kuna see on nii tõhus USA-st tarnitud täppisrelvade vastu võitlemisel.

Täppissüsteemid – nagu Excalibur ja GMLRS, mida saab tulistada vastavalt USA haubitsatest M777 ja raketiheitjatest HIMARS – on segamise tõttu šokeerivalt vähem täpsed.

„Relvade nagu Excalibur ja JDAM taga oli filosoofia, et nende toetumine GNSS-ile pidi teatud määral tagama täpsuse,” ütles Withington.

Ta ütles, et nende paljukiidetud relvade võimekus ja täpsus on nüüd küsimärgi all, lisades, et sellel on „mitte ainult taktikalised ja operatiivsed tagajärjed ukrainlastele”, vaid see võib tekitada ka küsimusi „laiema usalduse kohta nende süsteemide suhtes”.

Hudsoni Instituudi vanemteadur Daniel Patt kirjutas märtsis parlamendile kongressile tehtud avalduses, et 155-millimeetrise GPS-juhitava Excaliburi suurtükimürsu kasutegur oli esmakordsel kasutamisel Ukrainas 70%, kuid kuue nädala pärast langes tõhusus vaid 6%-ni, kuna venelased kohandasid oma elektroonilisi sõjapidamise süsteemid selle vastu võitlemiseks.

Patt lisas, et „uue relvasüsteemi tipptõhusus on vaid umbes 2 nädalat enne vastumeetmete ilmnemist”. See on USA jaoks väärtuslik teave tulevasteks sõdadeks valmistumisel.

Nagu üks kaitseekspert varem ütles, on sõda Ukrainas olnud „luure õudus” ja annab USA-le võimaluse õppida, kuidas tema täppisrelvad toimivad tänapäevaste ohtude tingimustes nagu elektrooniline sõda. See pole teoreetiline probleem. Selle asemel jälgib USA, kuidas rivaalitsev jõud kasutab oma relvastust tõelises sõjas.

Sõja luureandmed toetavad ja tõenäoliselt edendavad USA kaitseametnike ja ekspertide aastatepikkuseid uuringuid ja arutelusid selle üle, kuidas elektrooniline sõda mõjutaks Ameerika arsenali suurriikide konfliktis ja kuidas USA peaks kohanema.

Cancian ütles, et kaitseministeerium on töötanud nende ohtude ületamiseks, keskendudes sellistele võimalustele nagu kitsamate signaaliribade kasutamine või tugevamate signaalide genereerimine, mis suudavad segamiskatsetele vastu seista.

Sellegipoolest need probleemid „meenutavad meile, et olge ettevaatlikud „mängu muutjate” ootuses,” ütles ta. „Teine pool töötab alati välja vastumeetmeid, mis vähendavad tõhusust.”

Vaatamata tagasilöökidele ei tohiks USA oma täppisrelvi täielikult maha kanda, kui ta ühel päeval peaks sattuma sõtta mõne teise suurriigiga, olgu selleks Venemaa või Hiina, mis peaaegu kindlasti tähendaks ka elektroonilist sõda.

Withington ütles, et „isegi kui häirimine on olnud üsna edukas, on taktikaline kohustus leida viis selle elektroonilise rünnaku tõhususe ületamiseks”, lisas, et kuigi tugev Venemaa segamissignaal võib olla tõhus, on see ka lihtsam avastada ja hävitada.

Selle kuu alguses toimunud meediaüritusel ütles armee hangete juht Doug Bush, et pole üllatav, et Venemaa suutis USA relvade kasutamist takistada. Ta ütles, et see on osa mõlema poole uuenduste „pidevast tsüklist”, lisades, et USA on õppinud, et „igale täppisrelvale on vaja mitut viisi selle sihtmärgini suunamiseks”.

Mõne relva puhul on see juba töös. Selle nädala alguses teatasid USA õhujõud oma laiendatud tegevusraadiusega JDAM-ide lisaseadmete lepingust, mille eesmärk on parandada JDAM-i nii, et see suudaks vastu seista elektroonilisele segamisele ja lukustuks selle asemel segamise allikale, sihites seda.

Bushi sõnul lõi armee meeskonna, mis keskendus oma relvade kohandamisele elektroonilise sõjaga seotud probleemidega juba ammu enne Ukraina sõda, andes märku Pentagoni selgest arusaamast nende võimete probleemi kohta.

Bush ütles varem augustis, et armee „reinvesteerib põhimõtteliselt meie taktikalise elektroonilise sõja võime taastamisse pärast seda, kui see on viimase 20 aasta jooksul suures osas kadunud” ja et Ukraina sõda on nendele jõupingutustele lisanud „kiireloomulisuse”.

Withington ütles, et katsed kohandada täppisrelvi ohuga on vaid üks tahk mitmekihilisest lahendusest. Teised lahendused probleemile hõlmavad muude relvade kasutamist ja elektroonilise sõja signaalide lähtepunkti seadmist prioriteediks konflikti alguses.

„On hädavajalik, et sellised jõud nagu USA ja selle liitlased näeksid tulevast sõda tingimustes, kus nad peavad esmalt kehtestama elektromagnetilise üleoleku,” ütles ta, selgitades, et kui keelata vaenlastel elektromagnetilise spektri mis tahes viisil kasutamine, siis see „vähendaks tohutult, kui mitte üldse takistaks” vaenlast oma relvadega sekkumast.

Lõppkokkuvõttes aga, kui USA ja Ukraina kohanevad Venemaa segamistegevusega ja õpivad sõjast, jätkub innovatsiooni „pidev tsükkel”, nagu Bush ütles.

„Meede, vastumeede ja vastumeetme vastumeede, mida me Ukrainas näeme, on sõjas tüüpilised,” ütles Cancian ja lisas, et „ükski tehnoloogia ei anna ülimat eelist.”

Kommentaarid
(Külastatud 1,383 korda, 1 külastust täna)