Politsei korraldas reidi soomlaste ostuparadiisis Tallinnas

Tallinna piraatkaupade keskuses SadaMarketis üle 20 aasta kestnud kassi-hiire mäng näib vähemalt endises mastaabis läbi olevat.

Tallinna politsei korraldas SadaMarketis lõpuks reidi ja konfiskeeris viimase kahe kuu jooksul kümneid tuhandeid võltsimiskahtlusega tooteid ja üle 200 000 euro sularaha, vahendab Iltalehti.

Politsei kontrollis SadaMarketit ja konfiskeeris sealt koostöös kaubamärgiomanikega tooteid, rääkis Iltalehtile Põhja prefektuuri kriminaaltalituse meeskonnavanem Marju Tooming.

SadaMarketis olime saanud palju vihjeid võltsitud toodete kohta ja käisime seal mitu korda olukorda kontrollimas. Meil tekkis kahtlus, et müüjad panevad võltsitud tooteid müües toime kuritegusid ja otsustasime sekkuda, sõnas ta.

Soomlased on SadaMarketi reididest eriti puudutatud, sest kaubanduskeskuse põhikliendibaasiks on olnud Soome turistid.

Aasta 2001 Tallinnas sadamaalal A-terminali vastas avatud SadaMarket on olnud Tallinna häbiplekk juba üle 20 aasta. Täiesti avalikust võltstoodetega kauplemisest SadaMarketis on kirjutatud nii Eestis kui ka Soomes kümneid artikleid, kuid seni on Eesti võimud keeldunud kauplemist peatamast.

Piraattoodetega kauplemisest on teadlikud olnud nii politsei kui ka Eesti toll, aga ka kohalikud ettevõtjad, kellel on Eestis kaubamärkide müügiõigus. SadaMarketi juhtkonna esindajad on kauplemise jätkamist põhjendanud sellega, et neil pole olnud tõendeid müügil olevate toodete ebaseaduslikkusest.

Eesti tolli teatel on SadaMarketis müüdavad võltstooted Eestisse tarnitud ilmselt EL-i seest, mistõttu pole neid tulnud Eestis vormistada.

SadaMarketi võltstooted on olnud peamiselt kaubamärgiga rõivad, näiteks „Adidas” ja „Hilfiger” särgid ning „Vans” mütsid. Tooted on olnud müügil kümnetes erinevates SadaMarketi kauplustes. Tooted on võltsinguna tuvastatud koheselt näiteks puuduvate tooteinfovoldikute ja müügipakendi järgi. Hinna poolest on need olnud odavamad kui ehtsad brändiriided.

Tallinna politsei oli oma reide hoolikalt ette valmistanud. Esmalt tegi politsei reidi SadaMarketit juhtivate inimeste korteritesse ja autodesse ning seejärel SadaMarketisse endasse.

Politsei ütles Iltalehtile, et SadaMarketis sisseoste teinud inimesi kahtlustatakse kuulumises organiseeritud kuritegelikku gruppi.

Võltsitud toodete müümine on seadusega keelatud. Samuti tahaksin potentsiaalsetele võltstoodete ostjatele rõhutada, et sellega toetavad nad organiseeritud kuritegevust. Ja kuigi odav toode võib tunduda atraktiivne, tasub meeles pidada, et me ei tea, millistes töötingimustes see on valmistatud. On täiesti võimalik, et võltsitud toode on inimeste tervisele ohtlik, sõnas Tooming.

SadaMarketi uurimine edeneb praegu nii, et kõiki sealt ära võetud tooteid tuleb analüüsida, et tõestada, et tegemist on võltsinguga. See protsess võtab aega kuni aasta, lisas ta.

SadaMarket on endiselt klientidele avatud. Marju Toominga sõnul on selle müüjatel piraattoodete müük ära keelatud.

Kommentaarid
(Külastatud 896 korda, 1 külastust täna)