Analüüs: Ukraina saadab parimad võitlejad päästma sisse piiratud linna – see kujutab endast suurt riski

Ukraina tugevdab rindelinna Avdijivkat. Ja on põhjust arvata, et Venemaa talvise pealetungi sihtkohta tugevdatakse ühe Ukraina armee parima brigaadiga.

See on 3. ründebrigaad. Ainus kindlalt teadaolev Ukraina maalahingubrigaad oli eelmise nädala seisuga Ukraina idaosas reservis, vahendab Forbes.

Avdijivkas asuva Tavrija lahingugrupi ülem brigaadikindral Oleksandr Tarnavski teatas abivägede suurendamisest laupäeval sotsiaalmeedia Telegrami postituses. „Tugevdame blokeerimisliini, loome täiendavad laskepositsioonid ja kasutame värskeid tõhusaid jõude,” kirjutas Tarnavski. „Logistiline tarne jätkub.”

See, et ukrainlased tugevdavad Avdijivkat, polnud iseenesestmõistetav. Võitlema jäämise otsusega võtavad Ukraina väed tohutu riski.

Pärast neli kuud kestnud rasket võitlust tungisid Vene 2. ja 41. ühendrelvaarmee väed lõpuks selle kuu alguses Avdijivkasse – see on piirkonnas Ukraina peamine tugipunkt vaid 7 kilomeetrit Venemaa poolt okupeeritud Donetskist loodes – ja lähenesid peateest mõnesaja meetri kaugusele, mille kaudu saab varustust Ukraina garnison, mille keskmeks on 110. mehhaniseeritud brigaad.

Sel hetkel oli Tarnavskil kaks võimalust. Tõmmata 110. brigaadi allesjäänud üksused linna okupeeritud idaosast tagasi ja kindlustada Ukraina liin Avdiivka keskuses või linnast väljas, lääne pool.

Või: tugevdada 110. brigaadi ja proovida tõrjuda palju suuremat Vene väeüksust varustusliinidest eemale.

Võimalik, et see ei olnud Tarnavski asi otsustada.

Eelmisel nädalal tagandas Ukraina president Volodõmõr Zelenski oma populaarse tippkindrali, karismaatilise Valeri Zalužnõi ja asendas ta endise ebapopulaarse maavägede juhi kindral Oleksandr Sõrskiga.

Zalužnõil on maine – põhjendatud või mitte – mobiilse kaitse kasutamise eest, et minimeerida ukrainlaste kaotusi. Seevastu Sõrskil on maine – jällegi, põhjendatud või mitte – kangekaelses ja staatilistes sõjas suurte kaotuste kandmise osas.

Võimalik, et Sõrskit edutades andis Zelenski märku oma kavatsusest Avdijivka eest võidelda. Isegi suurte kuludega.

Igal juhul näib, et värsked Ukraina väed on saabunud kunagisse õitsvasse tööstuslinna, kus enne sõda elas 30 000 elanikku, ja millest on nüüd alles ainult varemed. Nende esimene ja kõige ilmsem ülesanne on leevendada survet Avdijivka kesklinna Hruševski tänavale suunduvale ida-läänesuunalisele asfalteeritud maanteele.

Avdijivkasse viivad ka teised, vähem läbitavad teed, kuid Hruševski on kriitiline. „Vene agressorite kavatsus on selge: nad tahavad ennekõike saavutada kontrolli meie üksuste varustamise logistiliste vahendite üle põhjatiival,” kirjutas Tarnavski. „Siiski anname vaenlase tegevusele adekvaatse vastuse.”

See „adekvaatne vastus” võib tähendada 3. ründebrigaadi elementide paigutamist. Alates detsembrist on üksus olnud reservis Kramatorskis, 75 kilomeetrit Avdijivkast põhja pool.

2000-liikmeline brigaad pidas Ukraina 2023. aasta pealetungi ühe viimastest võidukatest lahingutest ja vabastas Andrijivka linna, mis asub Avdijivkast 40 kilomeetrit põhja pool. Võit andis aastavanusele brigaadile võimaluse puhata, ümber õppida, värvata uusi sõdureid ja kui kuulujutud vastavad tõele, varustada end uuesti Ameerikas toodetud lahingumasinatega M-2.

„Kuidas edeneb 3. ründebrigaadi veebruar?” kirjutas brigaadi sõdur Egor Sugar. „Ainult õppused ja ainult raskused. Jätkuvad regulaarsed õppused, maastikutreeningud ja aktiivne ettevalmistus uuteks rünnakuteks okupantide vastu.”

Avdijivka kaitsejõudude aeglane kokkuvarisemine viimastel nädalatel võis sundida 3. brigaadi õppused katkestama ja rindele naasma. See kokkuvarisemine ei olnud vältimatu.

Kui alates oktoobri algusest ründas 40 000 Vene sõdurit, tegi Tavrija lahingugrupp kõik õigesti. See kindlustas end Avdijivka sisemuses, tugevdades samal ajal linna põhja- ja lõunakülge vastavalt 47. ja 53. brigaadi elementidega. Selle eesmärk oli muuta linna ümbritsevad madalamad kohad laskegaleriiks.

Ei, ebaõnnestunud kaitse Avdijivkas oli USA Kongressi Venemaaga ühinenud vabariiklaste valik. Kui need seadusandjad keeldusid heaks kiitmast täiendavat abi Ukrainale alates oktoobrist – juhuslikult umbes samal ajal, kui venelased ründasid Avdijivkat –, vaikisid haubitsad, millele 110. brigaad lootis, et muuta Avdiivka küljed suurtükiväe tapatsooniks.

Lõppude lõpuks oli Ameerika Ukraina sõjategevuse peamine laskemoona tarnija. Ukraina suurtükivägi langes kiiresti Vene suurtükiväega samaväärselt tasemelt vaid viiendikuni sellest, mida tulistavad venelased. Samal ajal hakkas ka Ukraina õhutõrje laskemoon lõppema.

Venelased tajusid võimalust. „Vaenlase lennundus on suurendanud lendude arvu, et toetada pealetungi tegevust Ukraina idaosas, eriti Avdiivka lähedal,” teatas Ukraina kaitsestrateegiate keskus. „Selline olukord on tingitud õhutõrjerakettide nappusest Ukraina kaitsejõududes.”

Vene pommid sadasid alla 110. brigaadi parimatele kindlustustele, lõhates lünki omavahel ühendatud tulesektorites. Kasutades ära halba ilma, mis eelmisel nädalal Ukraina droonide lendu takistas, liikus Vene jalavägi Avdijivka põhjaossa, hiilides lõunasse, kuni nad nägid juba Hruševski tänavat.

Armee jaoks, mis on pühendunud mobiilsele kaitsele – vahetades ruumi aja vastu, tekitades samal ajal ründajale maksimaalseid kaotusi – võis jalaväe sissetungimine vallandada taganemise.

Lõppude lõpuks, kui ukrainlased peavad Avdijivkat venelaste kurnamislõksuks, peavad nad Avdiivkast lahkudes tapma rohkem venelasi kui venelased ukrainlasi.

Nelja kuu jooksul võis Avdijivka garnison iga kaotatud sõduri kohta tappa 10 venelast. Kuid ümberpiiramine Vene väliarmeede poolt ähvardab selle eelise kustutada.

Nii on juba varemgi juhtunud. Möödunud aasta mais pidas Ukraina garnison idapoolse Bahmuti linna varemetes vastu kuude kaupa Avdijivka omast erinevas jahvatavas lahingus.

Ukrainlased tapsid kuni 10 venelast iga inimese eest, kelle nad kaotasid – kuni venelased vahetasid vere maa vastu ja pigistasid linna varustusliinid kinni. „Kui Vene vägedel õnnestus Ukraina küljed haarata ja varustusteid häirida, oli hukkunute arv peaaegu võrdne,” selgitas Ukraina analüüsigrupp Frontelligence Insight.

Arvake ära, kes vastutas Bahmuti lahingu eest? See on õige – Sõrski.

See, mis Avdijivkast edasi saab, võib igaüks arvata. Kui 3. ründebrigaad on tõepoolest linna lähetatud, siis on oodata vasturünnakuid Venemaa positsioonidele Hruševski tänava lähedal.

Kuid ärge oodake, et ukrainlastel on ootamatult palju laskemoona. Ameerika isolatsionismi ja autoritaarsuse süvenemise pika perioodi ootuses investeerivad Euroopa riigid rohkem oma sõjaväkke – ja see tähendab, et kulutatakse rohkem suurtükimürskude ja rakettide tootmisele.

Siiski kulub mitu kuud, enne kui laskemoon Ukrainasse jõuab. Nii et kui USA vabariiklased ei anna järele ja USA ei suuda kuidagi kiirendada värske abi andmist Avdijivkale, tühjenevad 110. brigaadi ja kõigi seda tugevdavate üksuste varud kiiresti.

Kui laskemoona enam pole, siis pole vahet, kas Avdijivkas on üks Ukraina brigaad või kaks. Ja Ukraina komandöride otsus linna tugevdada on parimal juhul vaieldav.

Halvimal juhul võib see kaasa tuua veresauna Ukraina vägedele, kui nad üritavad põgeneda läände linnast, mida nad enam kaitsta ei suuda.

Kommentaarid
(Külastatud 780 korda, 1 külastust täna)