USA väljaanne tegi ülevaate Soome väikesaarest, mis näeb välja nagu Vene sõjaväebaas

Väiksele Sakkiluoto saarele on turismi arendamise sildi all rajatud kokku 9 paadisilda, helikopteri maandumisplats ja sõjaväelaste kasarmuid meenutavad hooned. 22. septembril korraldasid Soome ametivõimud saarel reidi, mida ametlikult põhjendati rahapesu ja maksupettuse uurimisega, aga mille taga nähakse midagi muud.

Tegemist on Soome ettevõttele Airoston Helmi kuuluvate kinnistutega, mille omanik on 54-aastane Peterburi ärimees Pavel Melnikov. Saarel on lisaks turvakaamerad liikumisandurid ja hoiatussildid, mida pole varem Soome saartel nähtud, kuna nad on olnud siiani väga turvalised, vahendab New York Times.

Sakkiluoto ja 16 teise objekti läbiotsimisel osales kokku üle 400 Soome jõustruktuuride ametniku. Kui vahetult pärast seda Soomes viibinud peaminister Dmitri Medvedjevilt küsiti, kas tegemist oli Vene salabaasiga, küsis Medvedjev vastu, milline haige aju suudab midagi sellist välja mõelda.

Nii Venemaa kui Soome jaoks on see eelkõige usaldusväärsuse küsimus. Üks endine Soome parlamendi liige, kes varem töötas piirivalves, väitis, et tegemist on Vene allveelaevade baasiga. Sotsiaalmeedias on spekuleeritud, et tegemist oli Vene sõjaväeluure GU, endise nimega GRU vastase operatsiooniga.

USA ajakirjanikega rääkinud naabrid kahtlustavad samuti, et tegemist on millegi sõjalisega, mida Soomes ette valmistatakse. Muudkui ehitatakse, ehitatakse ja ehitatakse, aga pole teada, kelle jaoks. Ühtegi turisti pole objektidel näha olnud. Soome julgeolekuasutused on juba aastaid hoiatanud, et Vene kodanike soetatud kinnisvara võidakse kasutada sõjalisel otstarbel.

Kohal käinud New York Timesi ajakirjanik leidis eest luksusliku keskuse, mis meenutas Bondi filmidest tundud kurjategija Ernst Stavro Blofeldi residentsi.

Soome on viimasel ajal astumas samme, mis võivad Venemaad ärritada. Lisaks Vene kodanikule kuuluvate kahtlaste kinnistute läbiotsimisele osaletakse sel nädalal Norras NATO suurõppusel Trident Juncture 2018 ning kavas on piirata väljaspoolt Euroopa Liitu pärit isikutel strateegilise tähtsusega kinnisvara ostmist Soomes. Aasta lõpus antakse Soomes õigusi juurde luureasutustele.

Praegu on Soomes suurim kinnisvara omavate välismaalaste grupp just venelased, kellest paljud on seotud Vene presidendi Vladimir Putiniga. Reidide käigus võeti kinni kaks meest, üks Vene päritolu Eesti kodanik ja teine Vene kodanik, samuti ligi 3 miljonit eurot sularaha. Ära võeti ka arvuti kõvakettad ja mälupulgad mahuga kokku 100 TB.

Praegu on firma Airiston Helmi juht üks Itaalia kodanik, kes väidab, et tuli juhiks ühe Venemaa tuttava palvel. Seni pole teada, kes on salapärane omanik Pavel Melnikov. Samade andmetega mees figureerib Venemaal kui 6 ettevõtte omanik, nende seas üks tuntud torude valmistaja. See Peterburi mees aga keeldus asja kommenteerimast, nimetades Soome asju oma eraeluks.

Soome investeeris Melnikov mitme erineva variisiku alt. Tal on passid, mis välja antud Venemaal, Lätis ja Maltal. Lisaks on tal Soome meedia andmetel elamisluba Ungaris ja veel kolme Kariibi mere saare passid, mida saab raha eest osta.

Kui Airiston Helmi Soomes 2007. aastal registreeriti, siis pidi see hakkama tegelema reisi- ja turismiteenuste pakkumise ning kinnisvarahaldusega. Aastate jooksul investeeriti miljoneid eurosid, aga siiani on firma näidanud ainult kahjumit ja mitte sentigi tulu.

Firma Soome äripartnerid, näiteks üks ehitaja pole siiani aru saanud, mille jaoks seda kõike tehakse. Tavaliselt on Soome väikesaartel kaks paadisilda, aga miks on neid vaja üheksa? Ning kallid turvasüsteemid saartel, kus pole mingit kuritegevust.

Ühtlasi arvavad inimesed, et asja uurimise puhul pole tegemist mingi rahapesu või maksupettusega. Sellise suure operatsiooni puhul peab seal taga olema midagi muud.

Läbiotsimise käigus tuli välja, et Airiston Helmi kontorihoone keldrisse oli ehitatud sidekeskus, mis ületab mäekõrguselt turismi- või reisifirma vajadused.

Ümberkaudsed elanikud on rääkinud, et Vene ettevõtjad on neilt küsinud, kas nad tahavad oma maatükke müüa, aga nad on vastanud eitavalt.

On a Tiny Finnish Island, a Helipad, 9 Piers – and the Russian Military?

Finnish police and soldiers recently raided a mysterious island. Why? Many suspect that Russia was buying land in Finland for secret military bases.

Kommentaarid
(Külastatud 892 korda, 1 külastust täna)