Soome valitsus toetab lastega peresid ja elektriga kütjaid – vaata, kellele ja kuhu raha läheb

Suurte elektriarvete puhul võib Soomes toetus ulatuda sadadesse eurodesse kuus. Valitsus on valmis selleks, et hinnatõus jätkub ka sügisel ja talvel.

Valitsuse eelarvearutelu tulemusel leiavad paljud soomlased leevendust oma igapäevaelus: alandatakse elektri käibemaksu, lastega pered saavad täiendavat lastetoetust ning püütakse aidata madalate sissetulekutega inimeste elu mitmel viisil, vahendab Yle.

Järgmise aasta eelarve defitsiit on 8,1 miljardit, mis tähendab, et võlg suureneb. Riigivõlg kasvab aasta lõpuks 146 miljardi euroni.

Siin on peamised toetused:

1.Elektriga kütja võib saada sadu eurosid toetust

Kõigi soomlaste elektriarve väheneb, kui elektri käibemaks langeb detsembri algusest aprilli lõpuni ajutiselt 10%-le.

Valitsuse hinnangul sellest ei piisa, rida- ja ühepereelamutes elavaid inimesi on kavas toetada ka muul viisil. Valmistataksde ette elektri maksusoodustust ja elektritoetust, mõlemat korraga ei saa.

Kodumajapidamistööde maksusoodustusele lisatakse kiirkorras ajutine elektrisoodustus, milleks eraldatakse ligikaudu 300 miljonit eurot. Üksikasjade osas käivad veel läbirääkimised, kuid valitsuse allikatest saadud info kohaselt on umbkaudsed arvutused juba olemas.

Ettevalmistamisel on töövariandina kasutatud mudelit, kus hinnaalandust saaks 500–1500 euro suuruselt elektriarvelt. Seega alla 500 euro suuruse elektriarve eest mahaarvamist ei saaks. Soodustuse protsent oleks ilmselt 60 protsenti, sel juhul oleks toetus maksimaalselt 600 eurot kuus ja seda makstakse nelja kuu eest. Edasisel ettevalmistusel kaalutakse ka seda, kas kõige suurema sissetuleku teenijad võib soodustusest välja jätta.

Kõigil ei ole selliseid sissetulekuid, millest saaks soodustust. Seetõttu on väljatöötamisel madala sissetulekuga inimeste otsetoetus, mille saajaid võiks hinnanguliselt olla 100 000–250 000. Ka selle toetuse jaoks on ette nähtud 300 miljonit eurot. Toetus oleks ilmselt ühekordne summa, mille suurus selgub hiljem. Ettevalmistusega on kiire, sest majapidamised vajaksid suurte elektriarvetega toimetulekuks ilmselt juba aasta algusest raha oma kontodele.

Samuti on valitsus pöördunud elektrifirmade poole, et nad kannaksid käibemaksusoodustuse üle tarbijatele esitatavatele arvetele ja annaksid vajadusel pikemaid maksetähtaegu.

2.Pered saavad enne jõule erakorralise lapsetoetuse

Sotsiaalkindlustusamet Kela maksab detsembri lõpus igale lastega perele täiendavat lapsetoetust ehk detsembrikuu lapsetoetust makstakse justkui kahekordselt. Järgmise aasta algusest makstakse lastetoetusi taas tavapäraselt ning neile juurdemakset ei tule, küll aga toetatakse lastega peresid mitmel muul viisil.

Tuleva aasta augusti algusest vähendatakse püsivalt lasteaia tasu ning eraasteaias olevate laste hoiutoetust tõstetakse saja euro võrra kuus. Eralasteaia toetust makstakse peredele, kus lapse eest hoolitseb tasuline lapsehoidja või laps käib eralasteaias.

Töötuskindlustuse lapsetoetust suurendatakse olenevalt laste arvust 24–45 eurot kuus. Kela makstavale töötutoetusele lisandub lapsetoetus, kui töötul on ülalpeetavad alla 18-aastased lapsed. Lapsetoetus on suurem, kui lapsi on rohkem.

Õppivad lapsevanemad saavad igas kuus lisaks kümme eurot, kui õppetoetusele lisatakse hooldajatoetus.

Üksikvanemad saavad järgmisel aastal 5 eurot kuus lisaks, kui tõstetakse üksikvanema lapsetoetust.

Toimetulekutoetust saavate perede lapsed saavad 10 protsenti suuremat lapse põhiosa ehk lapsele mõeldud toimetulekutoetuse osa terve järgmise aasta jooksul.

3.Keskmise sissetulekuga inimesed saavad kõrgemat töölesõidu soodustust

Järgmisel aastal jätkub kõrgendatud töölesõidu maksusoodustus. Kodu ja töökoha vaheliste sõitude alusel saab sõidukulude maksusoodustust. Juuli algusest tõusis soodustuse maksimumsumma seniselt 7000 eurolt 8400 eurole.

Elektri käibemaksu alanemisest võidavad ka keskmise sissetulekuga inimesed, kes võivad jääda teistest elektri hinda kompenseerivatest toetusmeetmetest välja.

Ühistranspordi käibemaks langeb jaanuarist aprillini nulli. Maksumaksjate keskliidu arvestuse kohaselt on 2,8 eurot maksev üheotsapilet 0,25 eurot soodsam. Ühistranspordis on aga suur surve hinnatõusuks.

4.Pensionärid võidavad indeksitõusust

Soomlase keskmine pension tõuseb umbes 100 euro võrra kuus, kui pensionid tõusevad sotsiaalkindlustusreformi ja indeksitõusu tõttu automaatselt. Indeksitõus viitab arvutusvalemile, millega iga-aastaselt suurendatakse tööpensione vastavalt üldise hinnataseme ja palgataseme muutusele. Pärast maksude mahaarvamist on tõus näiteks 1600 euro suuruse pensioni puhul ligi 75 eurot.

Pensionäri eluasemetoetust tõstetakse seoses energia kallinemisega.

Üle 60-aastaseid inimesi julgustatakse töötama tulumaksusoodustuse suurendamisega. Töötulu maksusoodustuse maksimumsummat suurendatakse järgmisel aastal järk-järgult.

5.Toiduabi saab lisaraha

Abi on suunatud ka kõige vaesematele, suurendades toiduabiks kasutatavat raha. Üliõpilaste toitlustustoetust tõstetakse 25 senti toidukorra kohta.

Eesmärk on leevendada täitemenetluses olevate inimeste olukorda, suurendades kaitseosa ehk rahasummat, mis võlgnikul on lubatud endale alles jätta. Eesmärk on tõsta kaitseosa garantiipensioni tasemele. Praegu on kaitseosa 696 eurot ja garantiipension 885,63 eurot.

Kommentaarid
(Külastatud 428 korda, 1 külastust täna)