Ukraina on kaotanud kümneid Lääne tanke – Soome asjatundja paneb selle saamatuse arvele

Ukraina on kaotanud kokku kümneid lääneriikide kingitud lahingutanke.

Kaotatud USA Abramsi lahingutanke kasutati „hädaolukorras vasturünnakuks” Avdijika suunal, kirjutab Soome maasõjakooli tankikooli ülem kolonelleitnant Mika Mäenpää sotsiaalmeedias. Venemaa vallutas Avdijika linna veebruaris ja on jätkanud rünnakuid selles piirkonnas kogu aasta alguse jooksul.

Selline sõnavalik pole aga Mäenpää sõnul tema enda kriitika, vaid kokkuvõte Saksa väljaande Frankfurter Rundschau artiklist. Saksa väljaande artiklis on pilt ühest hävinud Abramsi tankist, mille saatus on erakordse täpsusega dokumenteeritud, vahendab MTV.

Märtsis avaldas Venemaa kaitseministeerium video, millel väidetavalt ründasid kaks FPV drooni Abramsit, mis teadete kohaselt oli juba sel hetkel oma meeskonna jaoks kasutuskõlbmatu ja seega maha jäetud.

Visuaalselt tundub video olevat pärit samast olukorrast, millest Frankfurter Rundschau avaldas pildi teise nurga alt.

Kolonelleitnant Mäenpää toob artikli põhjal välja, et Abramseid ei toetanud õhutõrjesoomukid, nagu Ukraina käsutuses olevad Gepardid. Gepardid on osutunud tõhusateks droonihävitajateks.

Lahingutankide ebapiisava kaitse ja toetuse üle on imestatud kogu Ukraina sõja vältel. Lisaks kolonelleitnant Mäenpääle on ukrainlaste taktikalisi oskusi kritiseerinud veel mitmed Soome ohvitserid ja teised Lääne eksperdid. Korduvalt on kritiseeritud ka Venemaa sõjapidamise oskusi, eriti lahingutankide osas.

Jällegi oli näha, et Lääne tankid, nagu ka Vene tankid on ülalt tuleva ohu suhtes haavatavad. Lisaks droonidele tabavad tankide õhukest katusesoomust näiteks tänapäevased tankitõrjeraketid.

Märkimist väärib aga see, et taaskord tundus, et FPV droone kasutati juba kahjustatud tankide vastu. Tankist põgenedes jätab meeskond sageli luugid lahti, mis osaliselt võimaldab kerget lõhkeainet tankide vastu tõhusalt kasutada.

Ukraina on väidetavalt kaotanud USA kingitud 31 Abramsi tankist vähemalt viis, vahendab Oryx, kes arvutab avalike kaadrite põhjal varustuskadusid. Esimesed Abramsi tankid jõudsid Ukrainasse eelmise, 2023. aasta septembris, kui Ukraina suvine vastupealetung oli praktiliselt läbi.

Selle asemel said vasturünnakus aega osaleda Saksamaal toodetud lahingutankid Leopard 2, mille miinitõrjeversioonid Soome Ukrainale kinkis. Ukraina on kaotanud kokku 32 Leopard 2 tanki, sealhulgas kolm miinitõrjeversiooni. Number sisaldab nii hävinud, kahjustatud kui ka mahajäetud tanke.

Teadaolevalt pole Ukraina saanud läänest uusi moodsaid lahingutanke alates eelmise aasta sügisest. Selle asemel on lääneriigid rindele tarninud Leopard 1 tanke, mille tootmist alustati 1960ndatel aastatel.

Kommentaarid
(Külastatud 727 korda, 1 külastust täna)