USA peatas kopterlennukite Osprey kasutamise, kuna nendega on juhtunud palju õnnetusi

USA erioperatsioonide väejuhatus peatas kopterlennukite Boeing CV-22 Osprey kasutamise, kuna nendega on juhtunud viimasel ajal palju õnnetusi.

Probleem on propellerite rootori siduris. Õnnetusjuhtumid on olnud viimase kuue nädala jooksul, vahendab Breaking Defense.

Käigukasti sees olev sidur, mis ühendab ühte CV-22 kahest Rolls-Royce Liberty AE1107C mootorist propelleri rootoriga, libiseb teadmata põhjusel. Kui see juhtub, kandub võimsus peaaegu kohe üle teisele mootorile – see on omadus, mis võimaldab Ospreyl lennata ka siis, kui üks mootor peaks rikki minema. Seejärel lülitub enamikul juhtudel esialgne sidur uuesti sisse ja võimsus nihkub kiiresti tagasi algsele propelleri rootorile ja mootorile.

Jõu kiire liikumise tõttu mootorite vahel on aga lennuki meeskond sunnitud CV-22 viivitamatult maandama ja kui lennuki meeskond ei suuda toimuva ajal lennukit juhtida, võib see kaasa tuua kontrolli kaotamise ja kontrollimatu maandumise.

Lennukite kasutamine peatatakse, kuna sõdurite ohutus esmatähtis. Lisaks tuleb pärast iga sellist vahejuhtumit välja vahetada lennukite käigukastid ja mootorid, mis maksab enam kui 2,5 miljonit dollarit.

Praegu uuritakse rikete põhjuseid. CV-22 on kopterlennuk, mis võib õhku tõusta vertikaalselt nagu kopter ja edasi lennata nagu lennuk.

Lennukiga V-22, mille modifikatsioon on CV-22, on 30-aastase kasutusaja jooksul juhtunud palju õnnetusi. Viimati oli õnnetus 2022. aasta märtsis Norras, kus lennuk kukkus alla ja hukkus 4 USA merejalaväelast. Juulis oli õnnetus USA-s Kaliforminas, kus hukkus 5 sõjaväelast.

Praegu pole veel teada, kas lennukite kasutamise peatamise otsus puudutab ka mereväge ja laevastikku.

Kommentaarid
(Külastatud 293 korda, 1 külastust täna)