Virolaiset olympiavoittajat

Viro ei ehkä ole aivan yhtä tunnettu urheilumaa, kuin Suomi, mutta urheilu on aina ollut tärkeä osa virolaista identiteettiä ja menestyvät urheilijat juhlittuja sankareita. Olympialaiset ovat tunnetusti urheilun kruununjalokivi ja Virokin on vuosien varrella saanut osansa urheilumenestyksestä. Viro ylsi kaikkiaan kuuteen olympiavoittoon ennen kuin siitä tuli osa Neuvostoliittoa, mutta tässä artikkelissa keskitytään uuden itsenäistymisen jälkeen saavutettuun olympiamenestykseen. Ennen Pariisin vuoden 2024 olympiakisoja Viro on voittanut uuden itsenäistymisen aikana kahdeksan olympialaista kultamitalia, neljä kesäkisoissa ja neljä talvikisoissa. Seuraavaksi esittelemme nämä virolaiset olympiasankarit.

Erika Salumäe, pyöräily (1992)

Viron ensimmäinen olympiavoittaja oli Erika Salumäe, joka voitti pyöräilyn sprintin vuonna 1992 Barcelonan olympialaisissa. Salumäen mahdollisuuksia pidettiin hyvinä, sillä hän oli voittanut kultaa jo 4 vuotta aikaisemmin samassa lajissa, kun Viro oli vielä osa Neuvostoliittoa ja tämän lisäksi hän oli kaksinkertainen maailmanmestari samasta lajista. Olympiavoiton jälkeen nimensä ikuisesti Viron urheilun kunnian kirjoihin kirjoittanut Salumäe voitti vielä MM-pronssia vuonna 1995.

Erki Nool, 10-ottelu (2000)

10-ottelua pidetään hyvästä syystä yleisurheilun kuninkuuslajina. Onhan siinä yhteen lajiin ympättynä peräti 10 lajia ja siinä menestyvät urheilijat ovat todellisia supermiehiä. Virolainen supermies Erki Nool voitti olympiakultaa Sydneyssä vuonna 2000 tiukassa taistelussa Tshekin Roman Sebrleä ja USA:n Chris Huffinsia vastaan. Tämäkään voitto ei ollut extra chilli -maailmassa mikään yllätys, sillä Nool oli hallitseva Euroopan mestari ja lähti yhtenä suosikeista kilpailuun. Urallaan Viron suosituimmaksi urheiljaksikin valittu Nool voitti olympiasaavutuksensa jälkeen vielä seuraavana vuonna MM-hopeaa ja sitä seuraavana EM-hopeaa.

Andrus Veerpalu, hiihto (2002 ja 2006)

Ensimmäinen modernin ajan virolainen talviolympiavoittaja saatiin Salt Lake Cityn kisoissa vuonna 2002, kun Andrus Veerpalu nappasi voiton 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailusta. Menestystä täydensi vielä Jaak Maen pronssi samassa kilpailussa ja Veerpalun 50 kilometrin kilpailussa saama hopea. Vuonna 2006 Veerpalu voitti samalla matkalla myös kultaa ja hänestä tuli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kaksissa olympialaisissa kultaa voittanut virolainen modernina aikana. Veerpalu on myös kaksinkertainen maailmanmestari.

Kristina Smigun, hiihto (2006 x 2)

Ensimmäistä kaksinkertaista virolaista olympiavoittajaa ei Veerpalusta kuitenkaan tullut, sillä edellisenä päivänä Kristina Smigun oli voittanut toisen kultamitalinsa vuoden 2006 olympiakisoissa. Smigun voitti kultaa sekä 15 kilometrin takaa-ajossa, että 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa. Tänäkin päivänä Smigun on ainoa kaksi kultaa samoissa kisoissa modernina aikana voittanut virolaisurheilija ja Veerpalun lisäksi ainoa kaksi kultaa ylipäänsä Viron väreissä voittanut urheilija. Smigunin saavutuksiin kuuluu myös maailmanmestaruus vuodelta 2003 ja olympiahopea vuodelta 2010.

Gerd Kanter, kiekonheitto (2008)

Hallitseva maailmanmestari Gerd Kanter otti omansa Pekingissä pidetyissä vuoden 2008 olympialaisissa. Hänestä tuli näin ollen modernin ajan ensimmäinen miespuolinen kesäolympiavoittaja ja samalla hän katkaisi kolmen kesäolympialaisten mittaisen kullattoman kauden Viron urheilussa. Kanter nappasi vielä seuraavissa kisoissa olympiapronssia ja MM-mitaleita hän keräsi urallaan kaikkiaan peräti viisi, sekä EM-mitaleja neljä.

Miekkailujoukkue, naisten kalpa (2020)

Viron toistaiseksi ainoa joukkuekilpailussa saatu olympiakulta on vuoden 2020 Tokiossa järjestetyistä kisoista, joissa joukkue, jonka jäsenet olivat Julia Beljajeva, Irina Embrich, Erika Kirpu ja Katrina Lehis, voittivat olympiafinaalissa Etelä-Korean pistein 36-32. Miekkailujoukkueen menestystä täydensi Katrina Lehiksen pronssi henkilökohtaisesti kilpailusta. Lehis on voittanut urallaan myös Euroopan mestaruuden ja EM-hopeaa, Beljajevalla on henkilökohtainen maailmanmestaruus ja himmeämpiä arvokisamitaleja, Kirpulla on MM-pronssia ja Embrichillä MM-hopeaa ja -pronssia. Joukkuekilpailuissa Viro onkin ollut vakiomenestyjä naisten kalvassa myös MM- ja EM-tasolla voittaen kultaa molemmilla tasoilla.

(Külastatud 343 korda, 3 külastust täna)