Soome asjatundja: Venemaa kaitse murdub Ukraina lõunaosas hiljemalt augusti algul

Vene eesliini vägede olukord on pidevalt halvenenud ja moraal on madal, kirjutab Soome endine luurejuht, praegune parlamendisaadik Pekka Toveri sotsiaalmeedias.

New York Timesi andmetel väidavad USA ja Euroopa ametnikud, et Ukraina on oma vasturünnaku esimese kahe nädalaga kaotanud kuni 20 protsenti kogu varustusest, mille ta Vene kaitseliinide vastu paiskas.

USA väljaande andmeil langesid kahjud järgnevatel nädalatel kümne protsendi peale. Mõlemad kahjuarvud hõlmavad nii hävinud kui ka kahjustatud seadmeid.

Asi polnud lihtsalt juhuses või paremas edus, sest New York Timesi andmetel muutis Ukraina taktikat. See tähendas, et keskenduti Vene vägede kurnamisele suurtükirünnakute ja rakettidega selle asemel, et tormata vastu mineeritud ja kindlustatud positsioonidele.

End kadude vähenemine 20 protsendilt 10-le viitab ka probleemidele. Asi on selles, et Ukraina vasturünnak on aeglustunud, kohati isegi peatunud.

Sel nädalal tunnistas Ukraina president Volodõmõr Zelenski, et mõni nädal tagasi oli vastupealetungis lühike paus, kuid nüüd ründavad riigi väed uuesti. New York Timesi andmetel on see tõsi. Nüüd üritab Ukraina tegutseda ettevaatlikumalt ja panustada rohkem miinide vältimisele.

Kuigi Ukraina on väitnud, et tema vasturünnaku peamine löök on alles ees, räägib reaalsest olukorrast tõsiasi, et Ukraina on Aasovi mere poole edasi liikunud vaid umbes 8 kilomeetrit, mil peaks kokku edenema veidi alla 100 kilomeetri.

Sõjaväeeksperdid on arvamusel, et rünnaku esimesed 25 kilomeetrit saavad olema kõige raskemad. Ukraina vasturünnaku põhieesmärk on olnud Venemaa rinde poolitamine. Tõenäoliselt on eesmärk seda Ukraina lõunaosas Mariupoli ja Melitopoli vahelisel alal teha.

USA mõttekoja Institute for the Study of War hinnangul on Ukraina tõenäoliselt juba nädalaid lihvinud oma vasturünnaku taktikat.

Kuigi edu on vaheldumisi kirjeldatud kui „taktikalist” ja „marginaalset”, on lõpptulemus igal juhul olnud see, et läbimurret pole olnud. Sellest hoolimata on Soome tankibrigaadi endine ülem Pekka Toveri optimistlik.

Mul endal on kuidagi tekkinud tunne, et Venemaa kaitse on lõunas murtud hiljemalt augusti alguseks. Raske öelda, kust tunne tuleb. Algus on suhteliselt vaikne, nagu tuulevaikus enne tormi, kirjutab Toveri sotsiaalmeedias.

Vene eesliini vägede olukord on pidevalt halvenenud ja moraal on madal. Samal ajal näib juhtkond nõrk ja otsustusvõimetu. Nende kõigi kombinatsioon? märgib Toveri.

Ukraina põhiprobleemiks on olnud õhuüleoleku puudumine.Ukraina armee ülemjuhataja Valeri Zalužnõi väitis USA väljaandele Washington Post, et lääneriigid ei alustaks kunagi rünnakut ilma õhuüleolekuta.

„Vaenlane kasutab erineva põlvkonna masinaid. Meid peetaks hulluks, kui me ründaksime viburelvadega, kuid miskipärast õhkrelva hankimise osas on vastus „ei, ei”,” ütles Zalužnõi Washington Postile.

Kuigi Vene armee on Ukrainas kandnud suuri kaotusi, on selle õhuvägi jäänud suhteliselt haavamatuks. Ukraina õhutõrje on püsinud, kuid vasturünnaku ajal on aktiivne olnud Kremli õhurelv, hindab Briti kaitseministeerium.

Rünnaku aeglasest edenemisest rääkimine „teeb haiget,” ütles Zalužnõi. „See ei ole telesaade, mida kogu maailm vaatab ja millele panustab. Iga päev ja iga meeter maksab verd.”

Kommentaarid
(Külastatud 807 korda, 1 külastust täna)