Ukraina vastupealetungi vaevaline algus: võitlejad kiruvad Lääne tehnikat, rahul ei olda ka Ukraina komandöridega

Rünnak algas neljapäeva õhtul umbes 100 sõduri, kahe Saksamaal toodetud tanki Leopard II ja mitme Ameerikas toodetud soomustransportööriga.

Operatsioonis osalenud sõduri sõnul oli plaan pressida lõunasse Venemaa poolt okupeeritud Tokmaki linna suunas Zaporižja oblasti lõunaosas. Kaks teist üksust pressisid samuti erinevatelt telgedelt Tokmaki poole, vahendab Wall Street Journal.

Niipea, kui rügement ületas maantee Mala Tokmaki linnast väljaspool, hakkasid venelased 28-aastase sõduri sõnul neid Gradi rakettidega tulistama. Põllud olid mineeritud. Pea kohal sumisesid Vene helikopterid ja reaktiivhävitajad.

Rünnak edenes vähem kui 3 kilomeetrit, ütles sõdur. Üks Leopard sai löögi ja muutus kasutuskõlbmatuks.

„Nad lihtsalt ootasid meid… igal pool valmis positsioonid,” ütles ta. „See oli terassein. See oli kohutav.”

Mitu päeva pärast Ukraina kauaoodatud vasturünnakut, mille eesmärk on võtta tagasi Venemaa poolt okupeeritud maa, on Ukraina vägede ees seisvate väljakutsete ulatus juba selge.

Vene väed on mitu kuud valmistunud rünnakuteks Ukraina lõunaosa okupeeritud osades, kus ukrainlased tahaksid läbi murda ja läbi lõigata maismaasilla Krimmiga, mille Moskva hõivas 2014. aastal.

Sotsiaalmeediasse pandud videod näitavad mõne Leopardi tanki ja mitme USA-s toodetud lahingumasina Bradley kaotust Zaporižja oblasti lõunaosas, kus tasased lagedad põllud ei paku ründavatele jõududele peaaegu mingit kaitset.

Ukraina ametnikud on vähe rääkinud oma vägede edusammudest, kuid rõhutavad, et pealetung võtab aega ja inimohvrid on vältimatud.

Pealetung võib otsustada, kas Kiiev suudab täita oma eesmärki viia Vene väed välja ligi 20 protsendilt Ukraina territooriumilt, mida nad praegu okupeerivad.

Lääs on varustanud Kiievit miljardite dollarite väärtuses relvadega ja koolitanud kümneid tuhandeid Ukraina sõdureid lahinguid pidama. Kiiev peab näitama oma Lääne toetajatele, et suudab selle abi lahinguväljal eduks muuta.

Sõjaväeanalüütikud ütlevad, et Ukraina peamine rünnak ei ole veel alanud, kuna enamik äsja tarnitud Lääne relvastusest pole veel kasutusel.

Tokmakist veelgi ida pool Zaporižja oblasti idaserva lähedal teatasid mitme üksuse Ukraina sõdurid, et nad teevad edusamme.

Rindejoone lähedal asuvas väikelinnas puhkasid väsinud välimusega sõdurid päevadepikkusest raskest võitlusest, samas kui värskelt saabunud puhaste saabastega mehed ootasid oma käsku.

Hüüdnime Suska kandev räsitud välimusega jalaväelane ütles, et pealetungiga hõivati viimase nädala jooksul mitu lähedalasuvat küla. „Me liigume edasi, kuid venelased tulistavad pidevalt,” ütles ta.

Kaks luureüksuse liiget, keda tuntakse Kopa ja Devjatka nime all, olid just naasnud öisest lahingust. Nad ütlesid, et Vene vägedel, kellega nad kokku puutusid, oli segu professionaalidest ja mobiliseeritud meestest, neil oli halvem moraal ja lahingudistsipliin kui ukrainlastel.

„Nad karjuvad ja jooksevad meeletult ringi,” ütles Kopa ja lisas: „Moraal on hea, aga ma vajan tõesti und.”

Devjatka, kes nagu tema sõber on võidelnud alates Venemaa esimestest sissetungidest Ukrainasse 2014. aastal, ütles, et pealetungis osalenud Ukraina armee on kõige paremini relvastatud, mida ta on näinud.

Lühikest kasvu karmi välimusega miinitõrjemasina komandör, kelle kohta kasutatakse nime „Finn” tema punase viikingi stiilis habeme tõttu ütles, et tema mereväelaste üksus saavutas Donetski oblastis Velõka Novosilka lähedal väikest edu ja tänu sellele oli moraal hea.

„Meil on paratamatult kaotusi, kuid püüame tagada, et neil oleks rohkem kui meil,” ütles Finn.

Niisked tingimused olid mõnele äsja tarnitud Lääne masinale väljakutseks, ütles ta.

Pärast kahenädalast vihma ei ole tema üksuse USA-s toodetud soomukitel MaxxPro alati piisavalt liikumisvõimalusi soise pinnase jaoks. „Need olid loodud linnavõitluse ja kõrbe jaoks,” ütles ta. „Meie oludes saavad nad hakkama, kuid see on raske.”

Ta ütles, et Ukraina uued brigaadid on hädas ka mõnede ohvitseride liiga napi väljaõppe ja lahingukogemuse puudumisega. „Nad kaotavad stressiolukordades pea,” ütles ta.

Kõigi Ukraina üksuste jaoks ei jätku Lääne relvastust. Suurtükiväe sihtijad Taksist ja Sus olid äsja rindelt naasnud oma raha eest ostetud sinise Lada-ga, mis oli nende ainus transpordivahend. Kuhu Lada ei pääse, peavad nad liikuma jalgsi.

Ukraina sõjaväelased lõunarindel ütlesid, et eeldavad, et see pealetung on karmim kui eelmisel aastal, mil Ukraina võttis tagasi tuhandeid ruutkilomeetreid Harkivi oblasti kirdeosas ja lõunapoolses Hersoni oblastis.

„See on väga kindlustatud,” ütles üks veteransõdur, keda tuntakse hüüdnimega Did ehk vanaisa, kes on osalenud lahingutes Donetski oblasti lõunaosas Zaporižja oblasti piiri lähedal. „Nad ootavad meid.”

28-aastane sõdur, kes osales Tokmaki ründamises ütles, et osales eelmise aasta oktoobris Hersoni oblastis toimunud pealetungis. „Nad lihtsalt jooksid,” ütles ta venelaste kohta. „Me ei pidanud eriti üldse võitlema. Me lihtsalt jälitasime neid.”

Enne liikumist Tokmaki poole hoiatas tema komandör neid, et seekord läheb teisiti. Ta asus teele Humvee kuulipilduja peal, kuid veetis suure osa ööst keldris, samal ajal kui Leopardid vahetasid tuld Vene tankidega.

„Me teadsime, et see saab olema raske,” ütles ta. „Sellest hoolimata oli kõigi moraal kõrge, isegi kui kuulsime, et Leopard sai tabamuse.”

Tema meeskond saadeti reedel kella kuue paiku hommikul Leopardi ära tooma, et venelased seda kätte ei saaks. Kui meeskond tanki juurde jõudis, kuulis ta selle piiksumist ja kõndis selle ümber, et leida koht, kus oleks võimalik kuulipilduja üles seada ja varjata. Umbes 50 meetri kaugusel tankist astus ta miini otsa, mis viis minema suurema osa tema jalast.

See oli osa tööst, ütles ta ja lisas, et pärast proteesi saamist kavatseb ta võitlusse naasta.

Kommentaarid
(Külastatud 1,228 korda, 1 külastust täna)