Venelased tühjendasid Soomes mootorsaanilaod – viidi ilmselt Ukraina sõtta

Euroopa Liit valmistab praegu ette 11. sanktsioonide paketti, millega kehtestatakse Venemaale täiendavad sanktsioonid, lapitakse varasemates sanktsioonides leitud lünki ja käsitletakse sanktsioonidest kõrvalehoidumist.

Sanktsioonidest kõrvalehoidmisest on juba varem palju juttu olnud, kuid sellele vaatamata leiab Venemaa pidevalt uusi lünki, vahendab Ilta-Sanomat.

Mingil määral hiilivad Venemaa kodanikud sanktsioonidest kõrvale, kuid suurim probleem on seotud kaubaveoga ettevõtete kaudu. Tolli haardesse on jäänud kõikvõimalikud kaubad, sealhulgas tehnika, millest võiks Venemaa sõjalistel operatsioonidel kasu saada.

Välisministeeriumi sanktsioonide meeskonna juht Pia Sarivaara räägib, et sanktsioonidest hiilitakse pidevalt kõrvale näiteks Kesk-Aasia ja Kaukaasia kaudu. Põhimõtteliselt lähevad tooted aga sihtriiki legaalselt.

Tollistatistika põhjal on selgelt täheldatud ekspordi kasvu lisaks Kesk-Aasiale ja Kaukaasiale ka Türki ja mõningal määral Araabia Ühendemiraatidesse.

Ekspordimahtude kasv on mõne riigi puhul mõõdukalt märkimisväärne. Raske on aga öelda, milline sellest ekspordikasvust on ELi riikide ettevõtete kasvav eksport kõnealusesse riiki, ütleb Sarivaara.

Sarivaara sõnul peaksid häiresignaalid sageli kõlama siis, kui teatud kaubagrupi väljavedu oluliselt suureneb.

Üks ere näide leiti möödunud aasta lõpus Põhja-Soomest, kui venelased mootorsaaniladusid tühjaks tegid.

Põhja-Soomes, eriti Lapimaal, märgati möödunud aasta lõpupoole, et venelaste seas kasvas plahvatuslikult nõudlus mootorsaanide järele. Tahtsime sekkuda, sest see tähendas, et ekspordisanktsioonides on leitud lünk, ütleb Sarivaara.

Tõenäoliselt viidi mootorsaanid või nendest saadud osad Venemaale sõjakasutusse. Sarivaara sõnul täheldati sarnast ATV-de nõudluse hüpet Norras.

Järgmises sanktsioonide paketis kuuluvad sanktsioonide alla ka mootorsaanid, ATV-d, öövaatlusseadmed ja maskeerimisvõrgud.

Sanktsioonidest mööda hiilivad üksused on sageli võimudest ees ja leiavad uusi viise sanktsioonidest kõrvalehoidmiseks.

Sarimaa sõnul on sanktsioonides lünki, sest sanktsioonide eesmärk on leida kõige olulisemad tootekategooriad, millest Venemaale kasu võiks olla. Nimekirjad koostatakse tollirubriikide kaupa ja seetõttu ei saa Sarivaara sõnul „kategooriliselt kõike loetlema hakata”.

Samuti on palju küsimusi, mis võivad olla Euroopa Liidu liikmesriikide jaoks tundlikud ja seetõttu ei leita liikmesriikide vahel konsensust. Sellised on näiteks tuumaenergiaga seotud küsimused. Kui on märgata, et mõne toote puhul on eksport kasvanud, käsitletakse teemat järgmises sanktsioonipaketis, selgitab Sarivaara.

Kommentaarid
(Külastatud 8,249 korda, 1 külastust täna)