Lääs on kaotanud majandussõja Venemaa vastu – kuidas see juhtus?

Sel nädalal oli Läänes palju rõõmu, kui Vladimir Putini võidupüha paraadil Punasel väljakul oli vaid üks tank, mis oli muuseumi reliikvia. Sellest järeldati, et Venemaa on kaotanud Ukrainas nii palju sõjaliselt, et see on vaid Nõukogude Liidu sõjalise suurriigi vari.

Venemaa on kindlasti kandnud suuri kaotusi (kuigi iga välissõda pidav riik on eeldatavasti oma sõjalise varustusega pigem tegevteenistuses kui pidulikul paraadil). Kuid me peaksime vältima enesepettust. Tõde on see, et sõda ei lähe ka Lääne jaoks hästi – vähemalt mitte ühes osas, vahendab Spectator.

Kui Putin eelmise, 2022. aasta 24. veebruaril tankid Ukrainasse saatis, võtsid lääneriigid kiiresti kasutusele kahesuunalise strateegia. Üks asi oli see, et nad ei astu otsesesse sõjalisse konflikti, vaid toetavad Ukrainat relvade ja muu sõjalise varustusega. Mõned riigid olid teistest kiiremad, kuid see osa strateegiast on olnud märkimisväärne edu. Ukraina on suutnud Vene vägedele vastu seista ja nad paljudest piirkondadest tagasi tõrjuda, isegi kui tulemus pole veel kaugeltki kindel.

Teine osa on aga läinud kehvasti: plaan pidada Moskvaga majandussõda, vallandades ennenägematus ulatuses finantsšoki ja hirmu. Venemaa kavatseti peaaegu täielikult ära lõigata, kehtestades sanktsioonid ja boikotid kogu impordi ja ekspordi suhtes, välja arvatud humanitaarabi, näiteks ravimid. Teooria kohaselt pidi seeläbi vaesunud Putini Venemaa alistuma.

Vähesed inimesed on Läänes teadlikud, kui halvasti see sõja osa edeneb. Euroopa on ise maksnud kõrget hinda Venemaa nafta ja gaasi osalise boikoteerimise eest. Ühendkuningriigi fossiilkütuste import Venemaalt moodustas 2021. aastal 4,5 miljardit naela; eelmisel aastal kuni jaanuarini 2023 oli see ametlikult alla 1,3 miljardi naela. 2020. aastal ostis EL 39 protsenti oma gaasist ja 23 protsenti naftast Venemaalt; eelmise aasta kolmandas kvartalis langes see vastavalt 15 protsendile ja 14 protsendile.

Kuid need arvud ei selgita Venemaa majanduse kahjustamise ebaõnnestumise ulatust. Peagi sai selgeks, et kui Lääs oli huvitatud majandussõjast, siis ülejäänud maailm mitte. Kui nafta- ja gaasieksport Euroopasse langes, suurendas Venemaa kiiresti oma eksporti Hiinasse ja Indiasse – mõlemad eelistasid pigem osta naftat soodushinnaga kui Ukraina sissetungi vastu seista. Mis veelgi hullem, näib, et osa Indiasse eksporditud Venemaa naftast on sealt saadetud tagasi Euroopasse, kusjuures kasvab laevade arv, mis transpordivad Indiast läbi Suessi kanali rafineeritud naftat.

Tundub, et sarnane liikumine toimub ka teises suunas. Saksa ajalehe Bild uurimine paljastas häiriva ekspordi kasvu Venemaaga piirnevatesse riikidesse. Näiteks Saksa mootorsõidukite import Kasahstani kasvas aastatel 2021–2022 507 protsenti ja Armeeniasse 761 protsenti. Keemiatoodete eksport Armeeniasse suurenes 110 protsenti ja Kasahstani 129 protsenti. Elektri- ja arvutiseadmete müük Armeeniasse on kasvanud 343 protsenti. Mis juhtub nende kaupadega, kui need endistesse liiduvabariikidesse jõuavad, pole lihtne kindlaks teha, kuid üks tõenäoline seletus on see, et need jõuavad Venemaale ümbersuunatud kaubavoogudena. Ja isegi kui selliseid kaupu ametlikult ei ekspordita, on paljudel Venemaa kodanikel nendesse riikidesse viisavaba sissepääs ja neil on võimalik kaupu üle piiri toimetada.

Läänel on olnud poliitika, mille kohaselt püütakse majandussanktsioonidega sihikule võtta eelkõige jõukaid venelasi. Kuid iroonilisel kombel on just nemad inimesed, kes pääsevad Lääne kaupadele kõige kergemini ligi ümbersuunatud kaubanduse kaudu. Just neil on topeltpassid; need, kes saavad endale lubada reisimist välismaale, et osta omale luksuskaupu. Kuni ei suudeta kehtestada ülemaailmset Venemaa-vastast boikotti, on väga raske takistada Läänes toodetud kaupade jõudmist jõukate venelaste kätte.

Lääs alustas oma sanktsioonide sõda, ülehinnates oma mõju kogu maailmas. Nagu oleme avastanud, puudub mitte-lääne riikidel tahe kehtestada sanktsioone Venemaale või Venemaa oligarhidele. Vale arvestuse tulemused on kõigile näha. Eelmise aasta aprillis prognoosis IMF, et Venemaa majandus kahaneb 2022. aastal 8,5 protsenti ja tänavu veel 2,3 protsenti. Nagu selgus, langes SKP eelmisel aastal vaid 2,1 protsenti ning tänavu prognoosib IMF väikest 0,7-protsendilist tõusu. Ja seda vaatamata sellele, et sõda Ukrainas läks palju hullemini kui paljud seda eelmise aasta veebruaris ette kujutasid. Venemaa majandus ei ole hävinud; see on lihtsalt ümber kujundatud, ümber orienteeritud, et vaadata pigem ida ja lõuna kui lääne suunas.

Venemaale majandussõja kuulutamine polnud ilmtingimata vale. Riigile on tekitatud kahju lääneriikide sanktsioonide tõttu, isegi kui mitte sellises ulatuses, nagu me ette kujutasime. Aga kui Lääs arvab, et ta suudab tulevikus sõdu pidada puhtalt majanduslike vahenditega, ilma pommide ja kuulideta, siis ta eksib rängalt.

Lääne sõjatehnika on võimaldanud Ukrainal alustada Taaveti ja Koljati võitlust, mille ta võib veel võita – ja kindlasti vältida Putini poolt annekteerimist. Majandussanktsioonide osas peame aga mõtlemises korrektiivid tegema.

Kommentaarid
(Külastatud 1,198 korda, 1 külastust täna)