Putini alluv põgenes Venemaalt, räägib üksikasju presidendi kohta – mõni asi võib olla üllatav

Paranoiline president infovaakumis. Nii võib kokku võtta julgeolekujõudude FSO ohvitseri ja inseneri Gleb Karakulovi jutustuse Venemaa liidri Vladimir Putini kohta.

Ta on töötanud presidendi kommunikatsiooniüksuses ja saatnud Putinit enam kui 180 reisil viimase 13 aasta jooksul. Tema üksuse ülesanne on hoolitseda krüpteeritud suhtluse eest Putini reiside ajal ning kanda nutiseadmete kasutamisest keeldunud presidendiga kaasas isiklikku telefoniputkat, vahendab Iltalehti.

Karakulov põgenes koos perega mullu oktoobris Türki, kui ta saatis Putinit Kasahstani tippkohtumisel. Hiljem järgnes terve pere Türki.

Karakulov teab, et rikkus Venemaalt põgenemisega seadust, kuid Venemaale jäämist peab ta hullemaks kuriteoks.

See oleks olnud suurem kuritegu, kui oleksin oma ametis jätkanud. Ma arvan, et see mees (Putin) on sõjakurjategija, ütleb ta intervjuus Dossier Centerile.

Karakulov ütleb, et tema suhted Venemaa juhtkonnaga hakkasid esimest korda muutuma pärast Krimmi annekteerimist 2014. aastal. Ukraina agressioonisõda ja sügisene mobilisatsioon lõid kirstu viimased naelad.

Võttes mehi peredest ja saates nad suveräänsesse Ukrainasse tapmisele näitab, et teda (Putinit) ei huvita karvavõrdki see, mis meie riigi ja Ukrainaga juhtub, rääkis Karakulov.

Karakulov on Venemaa eriteenistuste kõrgeim liige, kes teadaolevalt on kaasajal riigist põgenenud.

Dossier Center jälgib Kremli töötajate kuritegelikku tegevust ja seda rahastab eksiilis viibiv endine oligarh Mihhail Hodorkovski. Dossier Center avaldas 2022. aasta intervjuu alles sel nädalal, olles esmalt veendunud, et Karakulov ja tema pere on Türgist edasi kolinud.

Karakulov teab oma karjääri kaudu üksikasju Putini harjumuste, perekonna ja tervise kohta. President ei kasuta nutitelefoni ega internetti ning nõuab, et ta saaks Venemaa riigitelevisiooni vaadata ka välisreisidel.

Välismaal on aga täna palju vähem teha kui varem. Karakulov kirjeldab, et Putin suleti 2020. aastal oma „punkrisse”, misjärel pole ta naasnud oma endise tiheda ärireiside mustri juurde.

President on koroonaviirusesse nakatumise suhtes endiselt väga paranoiline, kuigi paljud teised on pandeemia juba mälestuste arhiivi lükanud. Karakulov ütleb, et Putin sunnib töötajad kahenädalasesse karantiini, enne kui neil lubatakse temaga ühes ruumis viibida. Ta kogeb patoloogilist hirmu oma elu pärast.

Paranoiat on Putini igapäevaelus näha ka mitmel muul moel: kõiki toiduaineid testib ja kontrollib spetsiaalne meeskond, tuletõrjujad ja insenerid vaatavad reisidel üle kõik rajatised ning reisidel on kaasas 2,5 meetri kõrgune telefoniputka, kus saab rääkida ilma riskita, et välisluure kõne pealt kuulab.

Ta on end välismaailmast sulgenud erinevatel viisidel: karantiin ja infovaakum. Tema ettekujutus reaalsusest on moonutatud, räägib Karakulov.

Karakulov suhtub aga ettevaatlikult spekulatsioonidesse, et Putin põeb mingit varjatud haigust ja nimetab presidendi tervist „paljudest tema eakaaslastest paremaks”.

Putini varade ja pereasjade kohta on Läänes tehtud mitmeid oletusi. Karakulovi sõnul on „avalik saladus”, et Putinil on perekond, mida ta pole kunagi avalikult tunnistanud.

Mees kinnitas ka teavet väidetava Musta mere palee kohta. Kinnipeetud opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi asutatud korruptsioonivastane rühmitus avaldas palee kohta teabe aasta tagasi. Putin ise on eitanud, et talle kuulub tsaariaegset hiilgust meenutav loss.

Karakulovi sõnul on spekulatsioonid eraluksusjahi Scheherazade omandi kohta samuti õiged.

Lisaks paljastab ta lõbusa fakti Putini viisi kohta, kuidas president ringi liigub: tal on identsed kabinetid mitmes erinevas elukohas. Karakulov räägib, et oli tunnistajaks näiteks Sotšis sellele, kuidas televisiooni reportaaži järgi osales Putin Moskvas koosolekul, kuigi tegelikult oli ta sadade kilomeetrite kaugusel.

Siin on video asja kohta:

Kommentaarid
(Külastatud 2,725 korda, 1 külastust täna)