Analüüs: Lääs alahindas Venemaa sõjalist võimekust Ukrainas – kaalul on ka teiste riikide vabadus

Lääs on Ukraina abistamisel suures hädas, kuna alahinnati Venemaa võimekust. See on põhjus, miks Ukraina president võttis ette sõidu USA-sse, kirjutab telekanali Sky News välisuudiste toimetaja Dominic Waghorn.

Ukraina president Volodõmõr Zelenski teab, et tema riigile antava abi üle käib vaidlus, eriti Ameerika poliitika paremal teljel. USA visiit on tema võimalus kohtuda igat masti Ameerika poliitikutega, vaadata neile silma ja öelda, et vajab rohkem abi.

President Volodõmõr Zelenski on kogu konflikti jooksul video teel maailma liidrite ja kohtumiste poole pöördunud, kuid tema visiit USA-sse on esimene kord, kui ta pärast Venemaa sissetungi riigist lahkub.

Zelenski sõiduga on seotud julgeolekuriskid, kuid neid ei tohiks üle tähtsustada, sest maailma liidrid on Kiievisse turvaliselt läinud ja saealt naasnud, nii et ka tema saaks minna ja tagasi tulla.

Veel eile külastas Zelenski maakera kõige ohtlikumat kohta, rindel asuvat Bahmuti linna, kus käib selle sõja üks ägedamaid lahinguid.

Kohtumisel vägedega anti Zelenskile sõdurite allkirjaga Ukraina lipp, milles ta ütles, et viib selle Washingtoni tuletamaks meelde, et ukrainlased vajavad abi.

Praegu on tunne, et Lääs on alahinnanud ohtu, mida Venemaa kujutab mitte niivõrd lahinguväljal, kuivõrd Ukraina elutähtsa energiavarustuse jaoks.

Lääs ei ole andnud Ukrainale vahendeid droonide ja rakettide lainete tõrjumiseks, mis külvavad riigi elektrivõrgus kaost.

Oleme selle tulemust lähedalt näinud. Kõik Ukraina linnad seisavad silmitsi elektrikatkestuste või rangelt piiratud elektrivarustusega. Kui see jätkub, külmuvad Ukraina tsiviilisikud talve jooksul surnuks, potentsiaalselt suur hulk inimesi.

Samuti on tunne, et Lääs annab Ukrainale täpselt nii palju relvi, et seda sõda jätkata, kuid mitte lõpetada. Süveneb oht, et pärast kuid kestnud katastroofilisi prohmakaid võivad venelased lõpuks uue komandöri käe all ja kümnete tuhandete värvatutega edu saavutada.

Äsja mobiliseeritud on halvasti motiveeritud, varustatud ja koolitatud. Vene komandörid on aga alati tuginenud kvantiteedile, mitte kvaliteedile.

Bahmuti saadetakse vägesid, keda tapetakse päevas sadade kaupa, kuid lakkamatu rünnak nõuab Ukrainalt lõivu. Kui Lääs tahab, et Venemaa selle sõja kaotab, peab ta tegema palju rohkem.

Zelenski teab, et tema riigile antava abi üle käib vaidlus, eriti Ameerika poliitika paremal teljel.

Visiit on tema võimalus kohtuda igat masti Ameerika poliitikutega, vaadata neile silma ja öelda, et vajab rohkem abi – vastasel juhul on vabadus, mida nad enda sõnul nii väga hindavad, ohus ja mitte ainult Ukrainas.

Kommentaarid
(Külastatud 1,234 korda, 1 külastust täna)