Uus oht: Venemaa võib põhjustada uue energiakriisi, kui peatab tuumakütuse tarned

Venemaa president Vladimir Putin kontrollib umbes 42 protsenti maailma tuumakütuse turust ja elektrihinnad võivad hüppeliselt tõusta, kui ta tarned peatab.

Kuna gaasi hind on maailmaturul Venemaa presidendi Vladimir Putini sõjaga Ukrainas ja Euroopa tarnete piiramise tõttu viimase aasta jooksul tõusnud rekordiliselt kõrgele, on riigid kogu kontinendil püüdnud end Vene fossiilkütustest võõrutada, et nõrgendada Moskva tugevat haaret energiaturul. Kuid asjatundjad on Expressile öelnud, et riigid, kes on panustanud tuumaenergiale kui energiasõltumatuse saavutamise vahendile, ei pruugi tegelikult Putini küüsist pääseda, kuna Kremlil on tuumkütuse tarnete üle kontroll, mis võib potentsiaalselt vallandada uue hinnakriisi.

Kuigi poliitikakujundajad kogu Euroopas on väitnud, et tuumaelektrijaamad võivad suurendada kodumaist energiatootmist, ei ole nad maininud, et need jaamad vajavad kütusena uraani. See ongi probleemi tuum, kuna Venemaa ja Venemaa kontrolli all olev Kasahstan tarnivad praegu 42 protsenti kogu maailma tuumakütusena tarbitavast uraanist. Ja kui võrrelda seda gaasikriisiga, siis on olukord kohutavalt sarnane.

Näiteks sai EL umbes 40 protsenti gaasist Venemaalt, enne kui Putin saatis oma väed Ukrainasse. Ja kui ta peatas tarned Euroopasse, tõusid hinnad ka Suurbritannias, hoolimata sellest, et Ühendkuningriik sai Venemaalt vaid neli protsenti gaasist. See on tingitud gaasituru integreeritud olemusest.

Olukorras, kus Venemaa tarnib Euroopasse 20 protsenti vajalikust uraanist, siis kui Venemaa otsustab piirata uraani tarnimist, võib see vallandada sama probleemi ja tuua kaasa uue energiakriisi.

Sussexi ülikooli teaduspoliitika uurimisüksuse (SPRU) kaastöötaja, professor Paul Dorfman ütles Expressile: „Argument kõlab, et tuumaenergia tagab varustuskindluse. Teisisõnu, te ei pea muretsema Putini gaasi või Lähis-Ida nafta pärast.” Kuid see seisukoht on väga problemaatiline.

„Pole kahtlustki, et Venemaa sissetung Ukrainasse on kogu tuumatööstuse äri pea peale pööranud. Kogu see idee varustuskindlusest, et tuumaenergia ei jäta meid sõltuvaks välisprobleemidest, on vale.”

„Putin, Venemaa ja Venemaa kontrolli all olev Kasahstan tarnivad 42 protsenti kõigis maailma reaktorites tarbitavast uraanist. 20 protsenti EL-ile, 14 protsenti USA-le ja ligi 30 protsenti nende rikastamisteenustest.

„Ühendkuningriik on teistsugune. Me saame oma uraani Austraaliast ja Kanadast ning me ei looda Venemaale, nii et meiega on kõik korras,” märkis professor Dorfman.

Samas hoiatas professor Dorfman, et kuigi tuumakütus ei pruugi Venemaa tarnekatkestuse korral ammenduda, võib see viia elektrihinna tõusuni ka Suurbritannias.

Küsimusele, kas tuumaturg on selles osas sarnane gaasituruga, vastas professor Dorfman Expressile: „Minu arvates avaldab see kindlasti Ühendkuningriigi elektrihindadele märkimisväärset mõju, sest me elame turumaailmas. Absoluutselt, jah.”

See võib Ühendkuningriigile muret tekitada, arvestades, et Suurbritannia kavatseb järsult laiendada oma tuumaelektrijaamade arvu, mis avaldati endise peaministri Boris Johnsoni aprilli energiastrateegias.

See hõlmas plaani luua uus valitsusasutus Great British Nuclear ja 120 miljoni naela suurune Future Nuclear Enabling Fund, et ehitada kogu Ühendkuningriigis kaheksa uut reaktorit. Johnson ütles: „Seame julgeid plaane, kuidas eelseisval kümnendil suurendada ja kiirendada Suurbritannias toodetud taskukohase, puhta ja turvalise energia tootmist Suurbritannia jaoks – alates uuest tuumaenergiast kuni avamere tuuleni.”

„See vähendab meie sõltuvust jõuallikatest, mis on avatud rahvusvahelistele volatiilsetele hindadele, mida me ei saa kontrollida, nii et saame nautida suuremat energiavarustust väiksemate arvetega.”

Kuigi tunnistatakse, et taastuvad energiaallikad nagu tuule- ja päikeseenergia on odavamad kui muud allikad nagu nafta ja gaas, ei võtnud Johnson arvesse Putini haaret ülemaailmsel tuumaturul ja väljavaadet, et Ühendkuningriigis elektriarved tõusevad.

Sel nädalal esitas samasuguse väite ka rahandusminister Jeremy Hunt, kes teatas eelarve avalikustamise ajal, et „pikemas perspektiivis on ainult üks viis takistada end rahvusvaheliste gaasihindade meelevalla eest: energiasõltumatus koos energiatõhususega,” mis tema jaoks tähendab Sizewell C-ga edasiminekut.

See on „esimene riiklikult toetatud tuumaelektrijaam 30 aasta jooksul”, millesse valitsus on hiljuti investeerinud 700 miljonit naela. Ühendkuningriik toodab praegu umbes 20 protsenti oma elektrienergiast tuumaenergia abil, kuid plaanitakse, et 2025. aastaks moodustab see energiaallikas ligikaudu veerandi.

Kommentaarid
(Külastatud 596 korda, 1 külastust täna)