Venelased tunnistavad nüüd ise, et sõjaline erioperatsioon ebaõnnestus

Venelased tunnistavad nüüd juba ise, et sõjaline erioperatsioon Ukrainas ebaõnnestus. See oli teada juba märtsi keskpaigas.

Moskva politoloog, endine Ühtse Venemaa peaideoloog Aleksei Tšadajev tunnistab Vene meedia avaldatud info kohaselt, et juba 15. märtsil sai selgeks, et erioperatsioon ei lähe „plaani järgi”

Pikka aega kinnitasid Vene ametnikud, et erioperatsioon Ukrainas kulgeb „plaani järgi”, kuigi juba 15. märtsil 2022 sai selgeks, et esialgset sõjalist plaani ei suudeta ellu viia ja kaasatud võimekus on liiga väike.

„24. veebruaril oli mõte, et hakkama saab ilma suurema sõjata, ainult sõjalis-politseilise operatsiooniga. 15. märtsiks sai aga selgeks, et see idee ei tööta ja tuleb võidelda. Juba sel hetkel kerkis üles mobilisatsiooni küsimus, vähemalt ettevalmistavate meetmete tasandil,” märgib Tšadajev.

Tšadajev jätkab:

Siis aga avastati peamised puudujäägid juhtimise tasemel. Juba siis tuli Vene kaitseministeerium suurte raskustega toime isegi nende nn vabameestega, kes algusest peale „ei olnud nende omad” – Kadõrovi, Wagneri, „rahvamiilitsa” jm üksused. Ja kujutada ette, mis sellele lisandub – mobilisatsiooni puhul paratamatult – sisepoliitilise bloki näol palju võimsam tegija kui kõik märgitud, mis paratamatult peale tuleb (nagu see tuli lõpuks, kuid juba protsessi käigus, peale mobilisatsiooni väljakuulutamist ja esimeste päevade segadust) oli kogu protsessi koordineerimise ülesanne paras õudusunenägu. Seetõttu suhtuti mobilisatsiooni vastumeelselt, hoolimata juba kevadel ilmsiks tulnud teravast vägede nappusest (Mariupol vallutati poolteist korda väiksemate jõududega kui olid vaenlasel). Kõrgem sõjaväeline juhtkond oli sellele igal võimalikul moel vastu, püüdes olemasoleva kontingendiga hakkama saada, kuni lõpuks suveks oli see igas mõttes otsa saanud.

Samal põhjusel oli raskusi isegi sõjalise erioperatsiooni „mittesõjaliste” aspektidega nagu vabatahtlik tegevus ja humanitaarabi. Niipea, kui see legaliseeriti, paiskus kohe „üles” ja meedias (st teisel sammul uuesti üles) automaatselt üles infovoog sõjamasina mitmesuguste siseprobleemide ja puudujääkide kohta. Peab tunnistama, et varem välja öeldud seisukoht – „meil läheb hästi, kõigest piisab, kõike jätkub” – ei vasta tegelikkusele.

Seda tunnistada oli aga väga ohtlik: Ma vaatasin, kuidas riigiduumas eelarvekomisjoni juht Makarov tallas Moskva oblasti esindajaid jalge alla: „Öelge mulle, mida me pole teile andnud sellest, mida te viimastel aastatel palusite? Näidake vähemalt ühte taotlust, mida ei rahuldatud!” Ja selle teema edasiarendus lõhnab juba revisjoni järele.

Ja seda tuletan meelde vaatamata sellele, et seda enam keegi ei mäleta, oli viimastel riigiduuma valimistel võimupartei nimekirjas esinumber just praegune kaitseminister.

Kommentaarid
(Külastatud 19,106 korda, 1 külastust täna)