USA erukindral: Putin on kaotamas, USA hävitab Vene väed, kui kasutatakse tuumarelva

Putin on sõda kaotamas ning USA hävitab Vene väed, kui Venemaa peaks kasutama Ukrainas tuumarelva, ütles endine luureagentuuri CIA juht ning erukindral David Petraeus.

Petraeus ütles telekanalile ABC antud intervjuus, et lahinguväljal on Ukraina olukord parem, kuna nad on suutnud paremini mobiliseerida kui Venemaa. Ukraina on mobiliseerinud, välja õpetanud ja kaasanud lahingusse palju edukamalt kui Venemaa on seda teinud.

Lõpptulemus on see, et Ukrainal on palju suurem ja efektiivsem sõjavägi kui Venemaal, mis on suurem riik. Sellele lisandus USA abi Ukrainale, mida on antud mahus 17 miljardit dollarit. Lisaks on veel eraldatud miljard dollarit relvade ja laskemoona jaoks.

Lisaks on Ukrainat toetanud teised NATO riigid ja muud riigid üle terve maailma. Venemaa on olukorras, mis Petraeuse arvates on pöördumatu. Venemaal on väga raske läbi viia mobilisatsiooni, samuti ei tööta enam tuumarelvaga ähvardamine.

Venemaa president Vladimir Putin kuulutas välja alade liitmise, aga ta on juba kaotanud nendest aladest territooriumi. Kõik see jätkub. Venemaa kaotused lahinguväljal jätkuvad. Mingil hetkel peavad algama läbirääkimised. Ja mingil hetkel saab Ukrainast NATO liige, ütles Petraeus.

Venemaa kaotused on Petraeuse väitel pöördumatud ning pole võimalik midagi teha, et seda muuta. Venemaa on kaotanud 7 kuu jooksul Ukrainas palju enam kui Afganistanis 10 aasta jooksul. Nüüd on oodata, et suuremad üksused hakkavad kokku kukkuma. Siis peab Ukraina president Volodõmõr Zelenski otsustama, kas võtta tagasi Donbass ja Krimm ning millised on läbirääkimised Venemaaga.

Lisaks on Venemaad tabanud paljud sanktsioonid ja olukord võib minna veelgi hullemaks. Olukorda ei muuda isegi tuumarelva kasutamine.

Petraeus ütles, et tuumarelva ohtu tuleb võtta tõsiselt. USA on andnud Venemaale teada, et kui Venemaa peaks kasutama Ukrainas tuumarelva, siis koondatakse kõik NATO väed ja lüüakse rivist välja kõik Venemaa sõjalised üksused Ukrainas ning kõik laevad Mustal merel. See saab olema USA ja NATO vastus.

See tähendaks ühtlasi võimalikku radioaktiivset saastet NATO riikides, aga see ei jää Petraeuse väitel vastuseta. See ei tähenda tingimata tuumarünnakuid Venemaa vastu, aga see tähendab, et sellele vastatakse.

Putini väidete kohta, et Venemaa on sõjas Läänega ütles Petraeus, et Putini püüab igal võimalikul juhul olla ähvardav, et murda Euroopat. Putini arvates suudab ta Euroopa ära kurnata. Nii nagu suudeti ära kurnata Napoleon ja natsid. Aga Petraeuse arvates ei suuda Putin Euroopat ära kurnata, kuna Euroopa peab vapralt vastu. Kuigi Euroopal on suur puudus gaasist, siis elavad nad selle üle. Euroopa ei murdu oma toetuse nimel Ukrainale, ütles Petraeus.

Petraeuse hinnangul on Putinil Venemaal väga tugev siseopositsioon. Seetõttu ei kuulutanud ta siiani välja isegi osalist mobilisatsiooni. Nüüd on aga liiga hilja, kuna ta ei suuda saada piisavalt võimekaid üksusi. Nad üritavad parandada kaitset idas ja kaotavad Hersoni lõunas. Nad on väga raskes olukorras. Väidetavalt on rohkem mehi Venemaalt lahkunud kui on õnnestunud mobiliseerida.

Kommentaarid
(Külastatud 1,478 korda, 1 külastust täna)