Ukraina poolel võitlev soomlane räägib, et edu rindel nõuab ohvreid

Soomlane Riku on võidelnud sõjas Ukraina poolel mõned kuud. Viimased nädalad on mees olnud eesliinil ja tema väitel nõuab Ukraina edu rindel ohvreid nii hukkunute kui haavatutena.

Viimased kümmekond päeva on Riku olnud rindel Kupjanski all. Viimased päevad on kammitud läbi hooneid ja aetud sealt venelasi välja, vahendab MTV.

Riku rääkis, et hommikust õhtuni oldi sellega ametis ja tehti nii palju kui jõuti. Siis tulid Ukraina väed ja võtsid rindejoone enda kontrolli alla. Järgmisel hommikul alustati sealt, kus eelmisel päeval tegevus pooleli jäi.

Kupjansk asub Ukraina kirdeosas Oskili jõe ääres. See on olnud Ukraina viimase aja lahingute peamine sihtmärk sealsete transpordiühenduste tõttu.

Ukraina väed on liikunud pärast seda veidi Kupjanskist ida poole. Ukraina väed liikusid kuni Kupjanskini kiiresti, aga pärast seda on rinne jäänud paigale.

Viimased päevad on kahele koos soomlasega võidelnud välismaa vabatahtlike üksusele olnud rasked. Kaks võitlejat nende hulgast on saanud surma ja 8 haavata. Ühte naaberüksuse võitlejat Kanadast oli tulistatud kaks korda säärde ja põlve. Riku käis teda koos ühe Briti võitlejaga tee äärest ära toomas. Haavatu viidi ohutusse kohta ja ta tundis end suhteliselt hästi.

Maailmas on viimastel nädalatel elatud kaasa Ukraina vägede edusammudele rindel. Ukraina väed on vallutanud tagasi alasid nii Harkivi kui Donetski oblastis. Viimati vallutati tagasi Donetski oblastis asuv Lõmani linn. Vene ametivõimud teatasid vägede taandumusest Lõmanist.

Riku hinnangul läheb Ukraina vägedel praegu hästi kõigil rinnetel. Pealetung on aga laastav. Iga tagasi võidetud sentimeeter, meeter ja kilomeeter tähendab paljusid hukkunud ja vigastatud ukrainlasi ja välismaa vabatahtlikke. Kuigi on saavutatud edu, pole see tulnud tasuta.

Ukraina vägede pealetungi raskendavad maha jäänud eakad tsiviilelanikud. Igas teises majas on mõni vanainimene, mis tähendab, et Ukraina väed ei saa kasutada süuurtükituld ega kaudtuld. Vene suurtükivägi ja õhujõud aga tulistavad hommikust õhtuni granaadiheitjate, suurtükkide ja hävitajatega Ukraina sõdurite ja tsiviilelanike pihta.

Eesliini Ukraina võitlejad peavad evakueerima ning ravima tsiviilelanikke, kes on saanud vigastada.

Vene president kuulutas reedel Donetski oblasti osaks Venemaast. Riku sõnul rindel selle üle ainult naerdakse.

Riku väitel on meeleolu rindel lootusrikas. Venemaa ja Putini tegevus pole Ukraina sõjaväelasi mõjutanud. Võidud ja edu rindel on lisanud võitlustahet. Kõik usuvad edusse ja paremasse homsesse, rääkis Riku.

Kommentaarid
(Külastatud 1,015 korda, 1 külastust täna)