Soome NATO-liikmelisus sai tagasilöögi, kui Ungari loobus hääletusest

Ungari peaminister Viktor Orbani partei Fidesz kukutas eile esmaspäeval, 3. oktoobril parlamendis läbi sotside eelnõu, mille kohaselt oleks teisipäeval hääletatud Soome ja Rootsi kuulumise üle sõjalisse liitu NATO.

Eelnõu lükati tagasi häältega 117-39, vahendab ajaleht Nepszava.

Ungari ja Türgi on ainsad NATO riigid, mis pole veel Soome ja Rootsi liikmelisust kinnitanud. Ungari välisminister Peter Szijjarto on varem teatanud, et Ungari toetab riikide kuulumist NATO-sse, kuid arvestada tuleb ka Türgi poolt varem väljendatud julgeolekumuredega.

Orban ise ütles suvel, et tema valitsus arutab Soome ja Rootsi liikmelisust „sügise jooksul”.

Mõnede analüütikute väitel ei kavatse Türgi president Recep Tayyip Erdoğan Soome ja Rootsi liikmelisust arutada enne tuleva, 2023. aasta juunis toimuvaid Türgi parlamendivalimisi.

Kommentaarid
(Külastatud 818 korda, 1 külastust täna)