Putini väitel lasid Lääneriigid õhku Nord Streami gaasitorud

Venemaa president Vladimir Putin pidas eile reedel, 30. septembril kõne ja allkirjastas lepingud Donetski, Luhanski, Zaporižja ja Hersoni oblastite liitmise kohta Venemaaga. See puudutab territooriume, mille Venemaa on oma agressioonisõja ajal okupeerinud.

Lepingute allakirjutamise üritus kulmineerus hetkega, kus Putin ja Venemaa poolt määratud juhid erinevatest piirkondadest panid käed kokku ja hakkasid karjuma „Venemaa, Venemaa, Venemaa!”. Taustaks mängis Venemaa hümn.

Putin väitis oma kõnes, et Lääneriigid lasid Nord Streami torud õhku. Lääneriike nimetas ta „anglosaksideks”.

„Sanktsioonidest anglosakside jaoks ei piisanud: nad läksid sabotaaži teele. Seda on raske uskuda, kuid see on tõsi, et nad korraldasid Nord Streami gaasijuhtme plahvatused,” väitis Putin.

Putini sõnul on Lääneriigid asunud hävitama Euroopa ühist energiataristut. „See on kõigile selge, kes sellest kasu saavad. Muidugi tegi seda see, kes sellest kasu saab,” ütles Putin.

Septembri lõpus korraldati Donetski, Luhanski, Zaporižja ja Hersoni oblastis illegaalsed „referendumid”, mille tulemused on ennustatavalt selgelt Venemaaga ühinemise poolt. Okupeeritud territooriumil korraldatud rahvahääletustel teatati mitmest kuritarvitamise juhtumist ning rahvusvaheline üldsus ei tunnusta hääletamistulemusi ega piirkondade liitmist.

Tegemist on enam kui 15 protsendiga Ukraina territooriumist. Reutersi andmetel on tegemist suurima liitmisega pärast Teist maailmasõda ning selle on hukka mõistnud enamik maailma riike.

Kommentaarid
(Külastatud 608 korda, 1 külastust täna)