Hea teada: kui võtta Soomes abikaasa tööreisile kaasa, kas ta saab reisida maksuvabalt

Soome maksuportaalile TalousTaito esitati küsimus abikaasa tööreisile kaasa võtmise kohta. Küsimus oli järgmine: Mu abikaasal on vabad päevad ja ta tahaks tööreisile kaasa tulla. Mida maksuamet sellest arvab?

Vastab maksujurist Georg Rosbäck:

Teie abikaasa võib teiega lähetusse sõita maksuvabalt, kui teie tööandja ei maksa tema osa reisikuludest.

Näiteks abikaasa lennupiletid tuleb endal tasuda, samuti igasugune lisahind hotellitoa eest.

Samuti on võimalik, et lisakulusid ei teki. Sel juhul ei saa te maksustatavat soodustust. Küll aga tasuks olla valmis asja kohta aruannet esitama, kui pärast peate reisi kulusid täpsustama.

Samuti tasub igaks juhuks reisiplaan alles jätta, sest abikaasa lähetuses viibimine võib jätta maksuametile mulje, et tegemist ei olnud lähetusega.

Ka tööreisidel võib tavapärase tööpäeva lõpus loomulikult olla vaba aega, mille saate veeta koos abikaasaga. Kui võtate tööreisile kaasa enda või abikaasa vaba aja veetmisega seotud lisapagasi, näiteks suusakoti või golfikoti, peate lisakulud ise tasuma.

Üldjuhul on tööandja poolt tasutud abikaasa reisikulud seega töötaja maksustatav hüve.

Õiguspraktikas on abikaasa sõidukulude tasumine erandkorras maksuvabana aktsepteeritud siis, kui osalemine on loetud seotuks töötaja tööga, näiteks rahvusvahelise tava järgi nõutava kohustuse tõttu. Abikaasa reis oli seotud peadirektori tööga ja oli tava kohaselt nõutav kohustus (KHO 1982/1943). Samuti, kui on arvesse võetud ettevõtte juhtide abikaasade kohustusi külaliste eest hoolitsemisel, on abikaasade reisidel osalemine toimunud ettevõtte huvides ja maksuvabalt (KHO 1997/340).

Kommentaarid
(Külastatud 509 korda, 1 külastust täna)