Ukraina armeejuht: Välistatud pole „piiratud” tuumasõda

Ukraina armeejuht Valeri Zalužnõi hoiatas eile kolmapäeval, 7. septembril, et välistatud pole „piiratud” tuumasõda Venemaa ja Lääne vahel.

Vene väed võivad teatud tingimustel kasutada taktikalist tuumarelva, kirjutas Zalužnõi riiklikus väljaandes Ukrinform avaldatud artiklis, vahendab Washington Post.

„Samuti on võimatu täielikult välistada võimalust, et maailma juhtivad riigid osalevad otseselt piiratud tuumakonfliktis, milles on juba nähtav III maailmasõja algus,” kirjutas Zalužnõi.

Zalužnõi tunnistas ühtlasi esimest korda, et Kiiev oli augustis sügaval Venemaa poolt okupeeritud Krimmi poolsaarel toimunud rünnaku taga. Tabamuse saanud õhuväebaasid ja laskemoonaladu asusid piirkondades, mis varem arvati olevat Ukraina laskeulatusest väljas, kuid need olid osa strateegiast nihutada Vene armee raskuskeset, kirjutas Zalužnõi.

„Kuna sõda jätkub ka 2023. aastal, peab Ukraina muutma selle venelaste ja okupeeritud piirkondade jaoks veelgi teravamaks ja käegakatsutavamaks, hoolimata suurest kaugusest sihtmärkideni”, kirjutas Zalužnõi.

Zalužnõi nimetas Krimmi rünnakuid „veenvaks näiteks” Kiievi üleskutsetest liitlastele saata pikema laskeulatusega relvi. Moskva suudab tema sõnul tabada 20 korda kaugemale.

Sõjaväeülema praegune hinnang on antud ajal, mil Ukraina relvajõud väidavad, et vallutavad riigi lõuna- ja idaosas vastupealetungi käigus väikeseid alasid – võitlus, mis nõuab ohvritena hulgaliselt Ukraina sõdureid, kes kannavad suuri kaotusi Venemaa paremate relvade ja tehnoloogia vastu.

Kuigi suur osa Kesk- ja Lääne-Ukrainast on suures osas sõjast puutumata, on Vene tiibraketid endiselt ohuks ja võivad „karistamatult” rünnata kogu riigis, kirjutas Zalužnõi. „Seni, kuni praegune olukord püsib, võib see sõda kesta aastaid.”

Kommentaarid
(Külastatud 1,286 korda, 1 külastust täna)