Soomes oli ajalooline öö – piir suleti Vene turistidele – osa jäi piiri taha

Vaalimaa piiripunkt. Kell on 22:30. Tõkkepuu taga ootab kümmekond sõidukit. Juhid ja reisijad väljuvad autodest ja sammuvad Soome piirivalve passikontrolli.

Piiripunkti juhataja asetäitja Elias Laine ütleb, et liiklus on jäänud suhteliselt rahulikuks. Õhtu lõpupoole on aga veidi elavam. Turiste on sõitnud mõlemas suunas, vahendab Iltalehti.

Soome pääses veel vana korra alusel, kui jõudsid keskööks riigipiiri ületada. Eilne neljapäev oli viimane päev, mil venelased said veel turistiviisaga Soome siseneda. Soome valitsuse seatud uued sissesõidupiirangud jõustusid südaööl.

Peterburist saabunud Nataljat pani imestama piiripunkti juures ootava meedia hulk. Ta rääkis, et tuli Soome selleks, et kohtuda oma abikaasaga, kellel on töökoht Hispaanias. Nad lendavad koos sinna.

Olukord Venemaal on tõesti halb, ütles Natalja. Tal on kahju, et nii paljud venelased peavad ilma lootuseta sinna jääma. See on hirmutav, sest Venemaal on juhtunud kohutavaid asju. Paljud inimesed on kohutavas olukorras. Nad tahaksid välismaale minna ja see pole võimalik.

Natalja sõnul on Venemaa poolel olnud pikad autojärjekorrad. Ta ütles, et ootas ise viis kuni seitse tundi. Paljud tahaksid Soome tulla, kuid paljud pidid jääma teisele poole. See oli neile väga raske.

Riigist lahkujate arv on plahvatuslikult kasvanud pärast seda, kui Venemaa president Vladimir Putin teatas 21. septembril Venemaal osalisest mobilisatsioonist. Natalja on oma sõnadega ettevaatlik ega soovi poliitikat kommenteerida.

Vene poolel on inimesed hirmul, kuid rahulikud, ütles Natalja. Tülisid ei olnud. Lisaks on õhus masendust ja kurbust. Vajatakse tuleviku lootust. Natalja loodab, et soomlased on leebed ja lahked nende venelaste suhtes, kes põgenevad Putini režiimi, politseiagressiooni ja sõja eest.

Tanjat vaevas mõte, et enne südaööd ta Soome poolele ei jõua. Tema sõnul poleks algse plaani järgi enne südaööd olnudki võimalust jõuda. Piiril õnnestus Tanjal saada teise auto peale, mis oli järjekorras eespool.

Soome on ilus maa, ütles Tanja. Ta ütles, et armastab selle riigi järvi ja loodust. Tal on Soomes palju sõpru Tamperes ja Helsingis. Ta tahtis neid näha. See võib olla üle pika aja viimane kord, ütles ta.

Peterburist pärit Tanja plaanib jääda kaheks nädalaks ja seejärel naasta Venemaale. Tema arvates on olukord kohutav. Tanja ütles, et ta ei mõista, miks Soome on otsustanud keelata Vene turistidel riiki sisenemise. Ma ei ole terrorist! Loodan, et Soome mõtleb selles küsimuses ümber ja me võiksime siia sagedamini tulla, rääkis ta Venemaal on tohutult palju inimesi, kes ei lepi praeguse olukorraga ja ütlevad, et on selle vastu.

Tanja täpsustab, et peab „olukorra” all silmas sõda Ukrainas, lisades, et suur osa venelastest loodab selle lõppemist. Venemaa on oma ametlikus poliitikas algusest peale rääkinud „erioperatsioonist”. Sõna „sõda” kasutamine on Venemaal keelatud. Me armastame Soomet ja soomlasi, ütles Tanja. Nad on toredad. Ta tervitab ka soomlasi Venemaal. Karta pole põhjust, meie, venelased oleme sõbralikud inimesed, ütles ta.

Siis saabus kesköö. Uued piirangud hakkasid kehtima ja Venemaale lähemal asuv tõkkepuu langeb. Pärast seda hakkas kehtima valitsuse uus otsus. Juhataja asetäitja Elias Laine ütles, et kõik on läinud plaanipäraselt. Soome on piiriületuse praktiliselt seisma pannud.

Soome sisenevad piiriületajad ei jõuaks enam piirikontrolli. Võib juhtuda, et nad on pettunud, aga siis nad ootavad, viitab Laine tõkkepuu taha Venemaa poolele jäänud inimestele.

Piiriületus Venemaalt Soome jätkub ka pärast südaööd. Endiselt saab Soome tulla sellistel põhjustel nagu elamisluba, perekondlikud põhjused, töö või Soome kodakondsus.

Piiripunkti hoone sissepääsudest saabuvate venelaste seas ei taha mehed eriti ajakirjanikega rääkida. Eriti koos pildiga. Mõni keeldub kaamerat või mikrofoni nähes kohe, mõni viitab kehvale keeleoskusele.

Peterburist pärit Aleksandr ütles, et pidi ootama neli tundi. Soome kavatseb ta jääda vaid kaheks päevaks. Pärast seda suundub ta Itaaliasse puhkama, kuid plaanib paari nädala pärast Venemaale naasta.

Teine mees tema kõrval ütles, et on oluline, et erinevad rahvad ka selles maailmaolukorras omavahel suhtleksid.

Soome ja Venemaa numbrimärkidega sõidukid saabuvad üle piiri. Grupis on ka üks ukrainlane. Ja üks külmunud vene mees, kes vaatamata septembri lõpu jahedale vihmale on saabunud jalgrattaga.

Piirivalvurid tühjendasid tõkkepuu esise sõidukitest, mis jõudsid Soome poolele enne südaööd. Üks vanem vene daam keerutas pead. Ta ei olnud nõus oma nime avaldama ega pildile jääma, kuid kommenteeris seda vabamalt. Daam sõimas otsesõnu Vene võimusid.

„Meie, tavalised venelased, oleme sõbralikud ja head inimesed, aga me oleme nii väsinud. Meil on tõesti rikas riik. Meil on gaas ja nafta. Aga nemad (võimueliit) varastavad kõik! See pole isegi mitte ainult korruptsioon, vaid midagi muud,” ütles naine.

Ta ütles, et mäletab II maailmasõja tagajärgi hästi. Daam ütles, et vihkab sõda ja peab Vladimir Putini tegusid hullumeelseks. Ta tõi ka võrdluse Adolf Hitleriga.

See on nagu nõukogude aeg, rääkis naine ja lisas, et vihkab kommuniste. Kõiki, alates Leninist kuni viimaseni välja. Lõpuks ta tänas viisakalt, et ta sai oma arvamust avaldada.

Soome saabus nii mehi kui naisi. Pered, abielupaarid ja üksikreisijad. Osa jäi ootesaalidesse, osa ootas küüti või bussi. Paljud lehitsesid plasttaskutes olevaid reisidokumente ja vaatasid naeratades oma passe.

Autode arv hakkas vähenema. Ülejäänud enne südaööd piiri ületanud sõidukitel on kulunud tubli tund passikontrolli läbimiseks. Inimesed nägid välja väsinud, kuid väga õnnelikud. Paljud lehvitasid fotograafi kaamerale.

Järjekorra lõpus olevast autost andsid kommentaare võõrkeelt oskavad Irina ja Anna. Mees ja nooremad reisijad läksid otse auto juurde. Irina ütles, et neil on väga vedanud, et piiriületus õnnestus. Nad jõudsid Venemaa piirile varakult, enne poolt üheksat. Ees oli ligi 35 autot. Vene piir ületati kell 23:30. Soome poolel oldi kella 23.45 paiku, rääkis Irina.

Irina ei tahtnud isegi mõelda võimalusele, et oleks pidanud viimasel hetkel Peterburi poole tagasi pöörama. Oleks läinud hulluks, kui see oleks juhtunud.

Lisaks Venemaa passile on Irinal ja Annal Iisraeli kodakondsus. Irina ütles, et peab minema Iisraeli dokumente uuendama. Anna ütles, et läheb Iisraeli oma mehega kohtuma. Enne seda saab Soomes sõbrannaga kokku.

Viimasena saabus passikontrollist Darja, kes oli silmnähtavalt heas tujus. Reipa naeratusega noor naine oli rõõmsameelne, kuigi päev oli olnud pikk ja kell oli pool kolm öösel. Erinevalt paljudest teistest piiri ületanud venelastest oli ta Peterburi asemel tulnud Moskvast.

Mina olen viimane! See on täiesti hull! Olen seda reisi tegelikult juba paar kuud planeerinud. Kui täna tuli teade, et öösel pannakse piirid kinni, siis mõtlesin, et okei, ma ostan pileti, rääkis Darja.

Darja ütles, et ostis pileti kaks tundi enne lennuki väljumist. Ta jäi pärast seda liiklusummikusse. Autod piirijärjekorras ei liikunud, mistõttu Darja ja veel mõned noored naised liikusid järjekorras ettepoole.

Darja rääkis, et oli tulnud hääletades. Piiril aga sai aru, et selle autoga ta üle ei saa. Istus järjekorras esimesse autosse ja nüüd oli järjekorras viimane, ütles ta.

Mure oli suur. Darja rääkis, et reisib palju, seega oli piiriületus oluline. Ta ütles, et tal on väga hea meel, et piiriületus õnnestus. Ta on välismaal kümme päeva. Ta vaatas passis olevat templit ja ütles, et loodab, et ei kaota seda kunagi, sest nüüd on sellel väga eriline tähendus.

Darja ütles, et Soome uued sissesõidu piirangud teda imestama ei pannud. Paljud riigid on need juba kehtestanud. Soome oli tegelikult üks viimastest.

Darja ütles, et on kuulnud ettepanekust ehitada Soome ja Venemaa vahele piiritara või müür. Ma arvan, et see on hull. Sellel on tõesti palju Ameerika mõjusid, ütles ta, viidates endisele USA presidendile Donald Trumpile, kes tahtis Mehhiko piirile müüri ehitada.

Darja istus järjekorra viimasesse autosse ja jätkas teekonda. Järgmisena avasid Vaalimaa piirivalvurid Venemaa poole tõkkepuu. Nüüd küsivad piirivalvurid saabujatelt, miks nad Soome tulevad. Isegi kui passis oli turistiviisa, siis see enam ei kehti. Soome ja Venemaa suhetes on alanud järjekordne uus ajastu.

Kommentaarid
(Külastatud 4,623 korda, 1 külastust täna)