Soome president gaasitrassi plahvatusest: Julgeolekuoht tervele Euroopale on tõusnud uuele tasemele

Julgeolekuoht tervele Euroopale on tõusnud uuele tasemele, ütles Soome president Sauli Niinistö kommenteerides Nord Streami gaasitrassi plahvatust.

„Oht enda julgeolekule on paljude mõtetes kasvanud või vähemalt sügav mure selle pärast suurenenud. Julgeoleku tegurid üldiselt on kõikjal uuesti esile kerkinud ja mitte ainult selle toru tõttu. Julgeoleku peale mõtlemine peaks taas jõulisemalt esile kerkima,” ütles Niinistö.

Niinistö ei võtnud seisukohta, kas võimud peaksid ümber hindama Vene turistide julgeoleku Soome jaoks, vahendab Helsingin Sanomat.

Soome valitsus peaks neljapäeval tegema põhimõttelise otsuse, mis peatab Vene turistide saabumise Soome. Keeldu ei põhjendata aga julgeolekuohu tõusuga, vaid apelleerimisega sellele, et Soome saabuvad turistid kahjustavad Soome rahvusvahelist mainet.

„Ma lihtsalt nendin, et mulle on jäänud mulje, et inimeste turvatunne on pärast viimaste nädalate sündmusi nõrgenenud,” märkis Niinistö.

Koos Nord Streami torujuhtme plahvatusega oli viimase aja suur uudis see, kui Venemaa president Vladimir Putin teatas eelmisel nädalal „osalise” mobilisatsiooni käivitamisest ja rõhutas, et Venemaa sõdib Läänega.

Nädala alguses avastati suured lekked Venemaalt Saksamaale kulgevas gaasitorus Nord Stream Läänemere põhjas Taani Bornholmi saare lähedal.

Gaasitorusid opereeriv Nord Stream AG teatas teisipäeval, et ühe ööpäeva jooksul sai kahjustada kolm ettevõtte gaasitoru.

Niinistö sõnul tulid plahvatused talle täieliku üllatusena. Ta ütleb, et kui Nord Streami torujuhtme julgeolekuohtusid arutati, ei mäleta ta, et keegi oleks arvanud, et toru võidakse tükkideks lasta.

Taani ja Rootsi on kindlad, et tegemist on sabotaažiga, kuid pole teada, kes seda tegi. Paljud asjatundjad kahtlustavad, et süüdlane on Venemaa.

Kes toru lõhkus, Niinistö enne juurdluste lõppemist spekuleerima ei hakka.

„Rahvusvahelise diplomaatia vana tarkus on küsida, kellele see kasulik on? Üsna raske on hinnata, kas kellelegi kasu on. Kas on kasulik tekitada teistele rohkem kahju kui endale? Need on küsimused, millele ma otse vastata ei oska. Ma arvan, et on raske leida inimest, kes ütleks, kes siin kõige rohkem kaotab. Sellepärast on see praegu mõistatus,” lausus Niinistö.

Küsimusele, mida Venemaa kaotab, vastas Niinistö, et see on päris palju miljardeid. Eriti kui see torujuhe lõplikult kaob, on see Venemaale suur kahju. Võib küsida, kas Euroopa kaotaks üldse nii palju, kui gaas sellest nagunii enam läbi ei tule? See on üsna keeruline võrrand, märkis Niinistö. „Igal juhul tekitab see julgeolekuohu, sest keegi on sabotaaži teinud.”

Niinistö sõnul sõltuvad EL-i tegevused sellest, mis juurdluse käigus tuvastatakse. „Kõik sõltub sellest, mida uurimine paljastab. Selles mõttes on asjad muutumas, et vähemalt niipalju, kui ma aru saan, siis gaasitarned läbi nende torude nüüd lõppevad. Ma ei tea, kui parandatavad need on.”

Niinistö leiab, et täieliku kindlusega võib olla keeruline välja selgitada, kes torud lõhkus. „Jah, nagu meid, soomlasi kõikjal, ehmatab see kindlasti ja avab meie silmad, kui haavatav on avatud ühiskond.”

Küsimusele, mida soomlased peaksid praeguses olukorras tegema vastas Niinistö: „Oleme juba päris palju pingutanud, et riskifaktoreid paika panna. Olen rõhutanud meie vabatahtlike tähtsust riigikaitses. Olen juba aastaid tagasi öelnud, et iga töö juures on hea jälgida ebatavalisi nähtusi. See on nüüd vajalik.”

Kommentaarid
(Külastatud 533 korda, 1 külastust täna)