Soome pereema sai 890-eurose elektriarve – nüüd ähvardab voolu väljalülitamine

Paljud soomlased on hädas järsult kerkinud elektri hinna ja sellega seotud arvetega. Osa on pärast elektriarve saamist toolilt peaaegu maha kukkunud.

Soomes maapiirkonnas koos perega elav ema tuli oma kuue lapsega kenasti toime. Kuni praeguseni. Pere asub Hämeenlinna ligidal elektri- ja puuküttega eramajas. Peres on 8 last, kellest kaks ei ela enam kodus, vahendab Iltalehti.

Nüüd on aga elektri- ja ülekandetasude osas ületatud viimanegi kannatuse ja maksevõime piir. Aprilli ja mai elektriarve oli 890 eurot. Selle suutis pere ära tasuda. Siis aga tuli ette ootamatu 900-eurone autoremont, pärast mida jäi järgmine elektriarve maksmata.

Elektrit ostetakse Fortumilt ja ettevõte andis nõude üle inkassofirmale Lowell Suomi Oy. 2. septembril tuli postkasti voolu väljalülitamise hoiatus, arve paluti maksta 5. septembriks. Kui selleks ajaks arvet ei maksta, lülitatakse vool välja ilma hoiatamata.

Ema võttis ühendust Fortumiga, et saada neli päeva lisa maksuaega. Sealt aga öeldi, et nõue on antud edasi inkassofirmale. Lowell Suomi Oy andis aga teada, et pärast väljalülitamise hoiatust pole võimalik enam lisa maksuaega saada.

Elektri väljalülitamise hoiatus on 22. augusti kuupäevaga. Kiri aga jõudis postkasti alles 2. septembril. Ema küsis inkassofirmalt, miks kiri nii kaua tuli, aga talle teatati lühidalt, et selles osas võib kaebuse esitada postifirmale.

Kui ema uuesti inkassofirmaga ühendust võttis, soovitati sealt arve kohe ära maksta, saata tšekk klienditeenindusse ja loota, et elektrit välja ei lülitataks.

Lowell Suomi Oy teatas, et inimestel on soovitav minna üle e-arvetele, siis on võimalik need kohe saada.

Soomes on paljud inimesed sattunud raskesse seisu ja valitsus on lubanud aidata. Pereema tunnistas, et on osalt ka ise süüdi, kuna arvas, et maksetähtaega on võimalik edasi lükata. Samuti tegi ta ise otsuse autoremondi kohta, kuna maapiirkonnas on auto väga oluline. Autoga käiakse poes ja viiakse lapsi ringidesse. Olukorda raskendab ka autokütuse kõrge hind.

Peres on mõeldud, kuidas elektrit säästa. Näitaks on piiratud duši all käimist. Lapsed pannakse magama ühte tuppa, et kütte arvelt kokku hoida.

Peres teatakse valitsuse sammudest, aga neist pole kohest abi. Praegu on hea, kui õnnestub ära hoida voolu väljalülitamine. Pereema mõtleb juba maalt lahkumise ja kortermajja elama asumise peale. Selliste hindade juures jäävad maapiirkonnad tühjaks.

Kommentaarid
(Külastatud 5,823 korda, 1 külastust täna)