Soome asjatundja: Olukord on ettearvamatu, Putin teeb nüüd järske liigutusi

Olukord Venemaal on muutunud pärast mobilisatsiooni väljakuulutamist ettearvamatumaks ja president Vladimir Putinilt on oodata järsemaid liigutusi, ütles Soome Välispoliitika instituudi juht Mika Aaltola.

Aaltola märgib sotsiaalmeedias, et geopoliitiline olukord „on jõudnud kuristiku äärele”. Ta lisab, et Venemaa oli sõda kaotamas, aga nüüd kuulutati välja mobilisatsioon. See mobilisatsioon on tõenäoliselt nii suur kui veel olla saab. Osa värvatutest on juba otsaga Ukrainas.

Aaltola sõnul on Putin viidanud tuumarelva kasutamisele. See on aga Aaltola väitel bluff ja isegi kui see on tõsi, ei tohi Putini väljapressimisele alluda. See muudaks tingimused Euroopas mõne aasta pärast talumatuks.

Venemaa on langev suurriik, mis panustab nüüd oma naabruses igasuguse hirmu tekitamisse, märgib Aaltola. Venemaa peaaegu ainus liitlane on Iraan, teised haistavad nõrkust. Putin teeb nüüd järske liigutusi, et ellu jääda.

Venemaa peamine väljakutse on riigi-sisene, jätkab Aaltola. Ukraina osutus väliselt võrdseks. Siserepressioonid hirmutavad paljusid venelasi. Ainus opositsioon on veel rohkem sõjameelne. Samal ajal kehtivad riigile sanktsioonid, mis pidevalt karmistuvad.

Kell tiksub halastamatult ja Putin käitub üha üleolevamalt. „Nüüd peame oma närvid kontrolli all hoidma ja mitte andma Venemaale seda, mida ta ebaseaduslikult taotleb,” lisab Aaltola, „Putinil pole aega aastaid oodata, seetõttu juhtuvad halvimaid asjad just nüüd.”

Mida peaks tegema Soome? Jätkata tuleb jõuliselt oma sõjalise võimekuse tugevdamist ja Lääneriikide liitude arendamist. Kindlasti takistab Venemaa elanike põgenemist riigist lahkumise keeluga. Nende suhtes, kes piiri ületavad, tuleb kehtestada selged reeglid.

Venemaalt võivad Soome kanduda mitmesugused ohud, mis nõuavad lahendusi. Hiinat tuleks vältida. Venemaa kasutab Hiinat ära, kui tal on selleks võimalusi.

Lähiajal on parem Venemaa suhtes distantsi hoida. Olukorra stabiliseerumine ei sõltu Soomest. Praegu on selleks võimelised vaid suurriigid. Väike peab oma huvide eest seisma.

Olukord võib lõppeda Vene valitsuse kukkumisega. See on hoopis teine ​​probleem, kui praegune geopoliitiline probleem. Praegu on probleemiks sõda ja selle ägenemine. Tuleb jälgida olukorda.

Kommentaarid
(Külastatud 1,315 korda, 1 külastust täna)