Nord Streami gaasitoru plahvatusi oli tunda Soomeni välja

Nord Streami gaasitoru plahvatusi oli eile ja täna, 26. ja 27. septembril tunda kuni Soomeni välja.

Soome seadmed registreerisid kaks plahvatust, millest üks oli nii võimas, et selle asukoht oli võimalik selgeks teha, vahendab Yle.

Helsingi ülikooli seismoloogia instituudi teadusdirektor Timo Tiira ütleb, et nõrgad signaalid jõudsid Soome välja. Tiira ütles, et vaatlusandmed on nõrgad, aga neid on näha.

Soome jõudsid signaalid kahe plahvatuse kohta. Teine on Tiira sõnul mõõteseadmetes nii palju paremini nähtav, et saadud andmete põhjal saab määrata selle asukoha. Täpsemalt saab asukoha tuvastada, kui saab rohkem teavet lähemal olnud seadmetest.

Asukoha positsioneerimine sõltub tuvastusseadmete asukohast ja arvust. Soome tehnika on plahvatuskohtadest nii kaugel, et vaatlusandmed on ootuspäraselt nõrgad. Signaalid meenutavad mõneti maavärinat.

Signaal on sarnane maavärina signaaliga, kuid neil on veidi erinevad omadused, nii et neid saab tavaliselt teineteisest eristada. Karjäärides ja kaevandustes toimuvad sellised plahvatused. Näiteks Kostamuses, vahel ka Jällivaara ja Kiiruna kandis ning Koola poolsaarel, räägib Tiira.

Kommentaarid
(Külastatud 1,212 korda, 1 külastust täna)