Kahtlus: Soome suunamudija kogus raha Ukraina lastele, aga korraldas hoopis endale sünnipäevapeo

Soomes Lahtis elav sotsiaalmeedia suunamudija kogus asju Ukraina lastele sünnipäevapeo korraldamiseks, aga korraldas nende abil arvatavalt hoopis endale 40. sünnipäevapeo.

Peotarvete müügiga tegelev ettevõte sai 29. juulil Instagrami kaudu teate elustiiliblogijalt, kes teatas, et korraldab Ukraina lastele sünnipäevapeo. Sõnumi saatjaks oli „Fiona”, kes teatas, et pidu tuleb „suur” ja pakkus ettevõttele selle eest vastureklaami, vahendab Iltalehti.

Laste soovitud teema on disko, palju sära ja õhupalle, kirjutas „Fiona”. Sõnumis rõhutati konkreetselt, kui palju need peod lastele tähendavad. Oleks suurepärane, kui saaks korraldada selliseid pidusid, mis lastele meeldiksid!

Ettevõte soovis kaasa aidata peo korraldamisele, kuid „Fiona” tellitud tooted olid nii arvu kui ka kvaliteedi poolest väga spetsiifilised. Arvasime, et oleks imeline täita ruumi seinad sädelevate uksekardinatega (kokku 18 meetrit). Lõbus oleks ka kuldne õhupallikaar, kirjutas „Fiona”.

Sädelevaid uksekardinaid ettevõttel laos polnud, kuid õhupallid olid olemas. See info tekitas „Fionas” elevust. Sädelevaid palle (ja võib-olla ka kaare) võib anda heldelt, märkis ta. Nad on absoluutselt minu lemmikud!

„Fiona” palus ettevõttel tooted esimesel võimalusel peo koordinaatorile saata. Pidu pidi olema 26. augustil 2022 ning pallid ja aksessuaarid tuli peo koordinaatori Heidi kätte toimetada.

Ettevõte saatis õhupallid ja kaunistused 16. augustil ette antud aadressil.

Peotarbeid müüv firma sai 27. augustil Instagramis järjekordse teate „Fionalt”. Sõnumis kurdeti õhupallide kehva kvaliteedi üle ja väideti, et suurem osa neist oli lõhkenud juba täispuhumisel. Meil ​​on nüüd peol väga väike, võib-olla kümnepalliline kaar, kirjutas „Fiona”.

Teade saadeti laupäeva hommikul kell 7.08, mis on eriline, sest algselt pidi Ukraina laste sünnipäevapidu olema 26. augustil ehk päev varem.

„Fiona” ei selgitanud ajamuutust kuidagi, vaid jätkas pallide kvaliteedi teemal. Õnneks tegime need õhtul ära, sest nüüd tuleb uued pallid hankida. Õnneks jõudsime need enne peo algust ära tuua. Päris ehmatus oleks olnud täna märgata pallide kehva kvaliteeti, kirjutas „Fiona”.

Kõige erilisem oli asja juures on see, et koordinaatorina esitletud Heidi korraldas laupäeval, 27. augustil Lahtis suure 40. sünnipäeva peo. Sotsiaalmeedias avaldatud piltide põhjal oli peo teemaks disko. Piltidel on sära ja õhupallid – ja sädelevad uksekardinad, mida lapsed jutu järgi nii väga tahtsid.

Eelmise nädala neljapäeval avaldati Ihanuuskia ajaveebi Instagrami kontol kärbitud foto suurejoonelisest õhupallikaarest. Korraldasime Ukrainast sõja eest põgenenud lastele suure ühise sünnipäevapeo, kus oli palju kulda ja karda, oli märgitud foto juures.

Ihanuuskia kirjeldab end kui „ausat testimispartnerit”.

Pildil olnud „tõeliselt imeline” õhupallikaar saadi blogi info kohaselt peoks väga kiiresti – sotsiaalmeedia abil. Õhupallikaar oli tõeliselt suurepärane kombinatsioon erinevatest ja erineva suurusega pallidest, kile ja konfetipallid andsid sellele imelise lisandi. Pallid olid tõesti kvaliteetsed ja neid oli lihtne täita kaasasolevate kõrte ja pumbaga.

Pilt õhupallikaarest näeb kiirel pilgul välja nagu oleks see tehtud mõnel peol. Google’i pildiotsingust selgub aga, et pilt avaldati mullu detsembris Rootsi blogija Helena Lythi blogis pealkirja all Uusaastakaunistused – suurepärane õhupallikaar.

Pilt on seotud Lythi ja Rootsi ICA kaupluseketi kaubandusliku koostööga. Lyth on pildi avaldanud ka oma Instagrami kontol, millel on umbes 67 000 jälgijat.

Siinkohal tekkisid peotarvete müügiga tegeleval Soomel firma kahtlused. Kas „Fiona” pettis neid? Kes see „Fiona” tegelikult on?

Ettevõte otsustas peo kohta küsida Heidilt, kelle kontaktandmed „Fiona” oli neile andnud. Telefonis rääkis Heidi firmale, et peol osales 35 Ukraina last. Seda on päris palju, tunnistas Heidi ise.

Heidi sõnul saadi Instagrami postituses esitletud suurejooneline õhupallikaar „eraannetajalt”. See sisaldas fooliumpalle ja kõike muud. See osutus päris suurejooneliseks. See oli tõesti tore, rääkis Heidi firmale telefonis.

Nii see muidugi ei olnud. Soome Punase Risti (SPR) Häme piirkonnal pole infot Ukraina lastele eelmisel nädalavahetusel korraldatud suure sünnipäevapeo kohta. Samuti polnud asja kohta infot Lahtis tegutseval Ukraina abikeskusel. Sellest oleks olnud kuulda, kui keegi oleks Ukraina lastele peo korraldanud.

Soome Iltalehti helistas Heidile, aga tal polnud aega rääkida. Kõne kestis vaid 40 sekundit. Pärast kõnet muudeti Ihanuuskija avalik Instagrami konto privaatseks. Samal ajal kadus sissekanne Ukraina lastele korraldatud peo kohta. Hiljem muudeti konto avalikuks tagasi.

Iltalehti võttis Heidiga uuesti ühendust teisipäeval kokkulepitud ajal, mil ta rääkis pika loo sellest, kuidas Ihanuuskiat ennast peteti. Heidi ütles, et tema ise on väidetava kelmuse kohta küsimustele vastama vale inimene, kuid ütleb, et Instagram tegeleb hetkel asja uurimisega.

Kui jutt läks salapärasele „Fionale”, muutus Heidi kidakeelseks. Heidi rääkis, et „Fionale” helistada ei saa, tal on ainult e-posti aadress.

Kui jutt läks Heidi enda 40. sünnipäevapeo peale, ei soovinud ta kommenteerida, kas Ukraina laste jaoks kogutud asju kasutati tema enda peol. Ta ütles, et asjad tema peole telliti Prantsusmaalt. Samas ta tunnistas, et õhupalle kasutati tema sünnipäevapeol.

Kommentaarid
(Külastatud 2,035 korda, 1 külastust täna)