Briti uus kuningas on 73-aastane Charles III

Briti uus kuningas kannab nime Charles III ja on 73-aastane. Ta on Briti ajaloos vanim troonile asunud monarh.

Charles valis selle nime kuninganimeks oma nelja nime hulgast: Charles Philip Arthur George. Ta pole ainus, kes saab uue tiitli. Kuigi Charles’i vanim poeg prints William on nüüd troonipärija, ei saa ta automaatselt Wales’i printsi (Prince of Wales) tiitlit – selle peab talle andms tema isa. Prints William saab automaatselt oma isa tiitli, milleks on Cornwalli krahv – William ja Kate on nüüd Cornwalli ja Cambridge’i krahv ja krahvinna (Duke and Duchess of Cornwall and Cambridge), vahendab BBC.

Uue tiitli saab ka Charles’i abikaasa Camilla, kellest saab kaaslasest kuninganna (Queen Consort). Seda tiitlit kasutatakse monarhi abikaasa puhul.

Charles kuulutatakse ametlikult kuningaks ilmselt homme laupäeval, 10. septembril. See toimub Londonis St James’i palees vastava nõukogu (Accession Council) juuresolekul. Sellesse kuuluvad vanemad parlamendi liikmed, mõned riigiametnikud ja Londoni linnapea.

Pärast seda toimub, ilmselt aasta jooksul kroonimise tseremoonia Westminster Abbey kirikus, mille viib läbi Cantebury peapiiskop. Pärast seda pannakse Charlesile pähe kullast kroon, mis pärineb aastast 1661. Seda krooni kantakse ainult kroonimise tseremoonial.

Charles’ist sai ühtlasi sai 56 iseseisvat riiki ja 2,4 miljardit inimest ühendava Rahvaste Ühenduse (Commonwealth) juht. Neist 14 riigis, kaasa arvatud Ühendkuningriigis on kuningas riigipea.

Need riigid, mida tuntakse Rahvaste Ühenduse kuningriikidena, on: Austraalia, Antigua ja Barbuda, Bahama, Belize, Kanada, Grenada, Jamaica, Paapua Uus-Guinea, St Christopher ja Nevis, St Lucia, St Vincent ja Grenadiinid, Uus-Meremaa, Saalomoni Saared ja Tuvalu.

Kommentaarid
(Külastatud 525 korda, 1 külastust täna)