Ukrainlased kogusid raha ja ostsid Soomest satelliidi

Ukrainlaste kogutud raha eest osteti Soomest satelliit, millega on võimalik teha kõrge kvaliteediga pilte. Kogu asjaajamine võttis aega paar kuud.

Asi sai alguse Bayraktari droonidest. Ukrainas koguti raha nelja drooni ostmiseks, 600 miljonit grivnat ehk 16 miljonit eurot. Droonid aga saadi tasuta, tänu millele see raha vabanes. Raha annetanud inimesed hakkasid muretsema, et kuhu see raha nüüd läheb, vahendab Iltalehti.

Heategevusfondi annetajad on tavalised ukraina inimesed. Lapsed müüsid näiteks kirsse, et koguda raha droonide ostmiseks. Satelliidi ostust kohe teada ei antud, aga hiljem, kui asi avalikustati olid annetajad sellega päri.

Soomes valmistatud satelliit on juba taevasse lennutatud ja ukrainlased hakkavad sellelt pilte saama kohe, kui dokumendid on Soome ja Ukraina vahel allkirjastatud. Satelliidi pilte hakkab kasutama Ukraina sõjaväeluure.

Ukraina jaoks on piltide saamine oluline, kuna seni saadi vaid neid pilte, mis tulid välismaistelt toetajatelt. Nüüd saab Ukraina ise otsustada, millest pilti teha.

Soomelt osteti juba olemasolev sateliit. Teine võimalus oleks olnud lennutada taevasse täiesti uus satelliit, aga see oleks võtnud ega aasta lõpuni. Satelliiti taheti saada kohe.

Kommentaarid
(Külastatud 1,947 korda, 1 külastust täna)