Soomes tutvustati energiasäästu kampaaniat, mis kutsub üles jahedusega harjuma

Soomes tutvustati sügisel algavat energiasäästu kampaaniat „Astetta alemmas” (tõlkes: kraad vähemaks), mis kutsub üles jahedusega harjuma.

Kampaania veebis on avaldatud video, kus mees mõnuleb jääaugus.

Kampaaniaga seoses edastas valitsus järgmise sõnumi:

Venemaa rünnak Ukrainale on muutnud energiaolukorda Euroopas. Energia kättesaadavus ja hind avaldavad mõju iga soomlase igapäevaelule. Seetõttu käivitavad Motiva, Energiaamet, Töö- ja Majandusministeerium, peaministri büroo, Keskkonnaministeerium ja Sitra oktoobris energiasäästunädala raames energiasäästukampaania.

Kampaania Astetta alemmas julgustab kõiki soomlasi energiat säästma. Eesmärk on saavutada märkimisväärne energiasääst. Organisatsioonid ja kogukonnad saavad väljakutse teha oma energiategusid ning energiasäästuga tegeleb ka riik. Senaatti Group alustab ulatuslikku energiasäästuprogrammi riigi kinnisvara osas.

„Sügisel ja talvel on vaja konkreetseid energiasäästuaktsioone kõigilt – ettevõtetelt, kogukondadelt ja eraisikutelt. Kui iga soomlane teeb oma igapäevaelus väikseid muudatusi, on koosmõju suurepärane. Lisaks kodanikukampaaniale kutsun ettevõtteid ümarlauale, kus mõtiskleme ettevõtete konkreetsete kohustuste üle sügisel toimuvatel energiasäästukõnelustel,“ ütles majandusminister Mika Lintilä.

Energiasäästuga tuleks alustada kohe. Kampaania algab täies jõus 10. oktoobril 2022, mil ilmad jahenevad ja algab kütteperiood.

Kraad vähemaks – harjuda jahedusega

Kampaanias julgustatakse soomlasi oma energiatarbimist ühe kraadi võrra madalamaks reguleerima. See tähendab igapäevaseid toiminguid energia, näiteks elektri ja kütuse säästmiseks. Nende toimingute hulka kuuluvad näiteks liikluses väiksema kiirusega sõitmine, toatemperatuuri madalamaks seadmine või sooja tarbevee säästmine.

Kampaania eesmärk on panna vähemalt 75 protsenti soomlastest energiat säästma. Pikaajaline eesmärk on püsivalt väiksem energiatarbimine ja väiksemad elektritarbimise tipud.

Energiasäästul mitu põhjust

Energia hind tõuseb sügisel ja talvel veelgi. Energiat säästes saab mõjutada oma elektri- ja gaasiarve suurust. Isegi kõige väiksemate energiasäästumeetmete tähtsus suureneb, kui neid koos teha. Kliima seisukohast on energiasääst ja energiatõhususe parandamine hädavajalikud.

Kommentaarid
(Külastatud 815 korda, 1 külastust täna)