Fortum katkestas soomlase soodsa elektrilepingu poole pealt – hind mitmekordistus

Elektri hinna tõustes on mõned soomlased olnud õnnelikud, et neil on sõlmitud pikaajaline fikseeritud hinnaga elektrileping.

Soomlasel Tonil on kehtiv Fortum Vakaa paketi leping, mille puhul hind muutub iga poole aasta tagant. Aasta teise poole hind oleks pidanud olema teada, aga nii ei läinud, vahendab Iltalehti.

Aasta teisel poolel loodeti hinda alla 8 sendi kWh eest, mis tundus sobiv. Kui Toni aga naasis suvepuhkuselt, oli postkastis kiri Fortumilt, milles teatati lepingu lõpetamisest. Pakuti uut lepingut, kus hind muutub iga kolme kuu tagant.

Ettevõte pakkus soodsamat üleminekuhinda augustiks-septembriks. Pärast seda on hind oktoobrist kuni detsembrini 35 senti kWh eest.

Teine võimalus on võtta kaheaastane fikseeritud hinnaga leping. Kahe aasta lepingute puhul oli juba varem hind 25 senti kWh, nüüd on see ilmselt palju kõrgem.

Toni elab paarismajas koos abikaasaga. Nad saavad maja kütta vana ahjuga. Kui nende tarbimine oleks 1000 kWh kuus, siis oli varasema lepingu puhul arve koos ülekandetasudega ligi 200 eurot kuus. Uue leppe kohaselt tuleb hind 420 eurot. Seega hind enam kui kahekordistus.

Nüüd loodab Toni koos abikaasaga, et tuumajaam hakkab õigel ajal tööle ja et jaanuarist märtsini on olukord rahulikum. Samas saab ta aru, et leping oli ajutine ja selle oleks võinaud millal iganes üles öelda.

Toni tunnistab, et Fortum on riigifirma ja ilmselt peavad kliendid maksma kinni oma osa sakslaste gaasi eest. Toni väitel oleks võinud uue lepinguga oodata kasvõi detsembrini.

Ainus alternatiiv oleks võtta börsielektri pakett, aga Tonil pole võimalik eriti säästa odavamat ööelektrit kasutades. Tal on mõned Fortumi aktsiad, millelt saadud dividende on kasutanud elektri eest maksmiseks. Samas ei saa ta loota, et järgmisel aastal sealt midagi enam tuleb.

Toni arvates võiks riik elektri hinda kompenseerida. Raskes olukorras peaks toetust antama kõigile. Toni leiab, et eelolev talv saab olema paljude jaoks õppetund. Ollakse harjunud sellega, et elekter on odav ja poed on toitu täis. Olukord võib aga kiiresti muutuda.

Toni arvates on praegune olukord õppetund ka otsustajatele, kes on lükanud edasi energiasõltumatuse saavutamist.

Fortumist kinnitati, et Vakaa pakett lõppes 31. juulil. Need lepingud olid ajutised ehk neid on saanud igal ajal lõpetada. Müüja võib muuta lepingu tingimusi kuuajalise etteteatamisega. Nii tehti ka juuni lõpus. Klientidele teatati, et muudetakse lepingu tingimusi. Vakaa pakett lõppeb ja kliendid jätkavad Kesto paketiga augusti algusest.

Fortum teavitas kliente kirja teel. Augustiks-septembriks pakuti tavapärasest odavamat Kesto-hinda 11 senti kWh.

Fortum Kesto on samuti ajutine toode, mille tingimusi muudetakse iga kolme kuu tagant. Aates 1. oktoobrist on hind 35,16 senti kWh.

Fortumi info kohaselt tingis pakettide muutmise olukord turul, kus kulud on müüja jaoks kasvanud. Seetõttu lõpetati Vakaa pakett ja kliendid lähevad üle Kesto paketile.

Kommentaarid
(Külastatud 1,659 korda, 1 külastust täna)