Uuring: Omikron on leebem, kuna kahjustab vähem kopsusid

Koroona uus Omikroni variant on varasematest leebema mõjuga, kuna kahjustab vähem kopsusid, selgub värskest loomade peal läbi viidud uuringust.

Omikron omab näiteks leebemat mõju hiirtele ja hamstritele. See tüvi põhjustab vähem kahju ninale, kurgule ja hingamisteedele, vahendab New York Times.

Tegemist on Jaapani ja USA teadlaste poolt hamstrite ja hiirte peal tehtud uuringuga. Omikroniga nakatunud loomadel oli vähem kopsukahjustusi, nad kaotasid vähem kehakaalu ja surid väiksema tõenäosusega.

Teadlased tuvastasid, et hamstrid haigestusid raskelt kõigi teiste koroona variantidega peale Omikroni. Lisaks on uuringutest selgunud, et Omikroniga on kopsudes viirust 10 või enam korda vähem. Ajakirjas Nature avaldatud Hong Kongi teadlaste uuringust tuleb välja, et Omikron paljuneb organismis aeglasemalt kui teised variandid.

Ajakirjas Live Science avaldatud Lõuna-Aafrika uuringust tuleb välja, et Omikron ei jõua kopsudeni. Viiruse jõudmine kopsudesse on ohtlik, kuna kopsude immuunrakud võivad viirusele üle reageerida ja hakata hävitama lisaks nakatunud rakkudele ka terveid rakke. See tekitab ägeda põletiku hingamisteedes. Mis veelgi hullem, kahjustatud kopsudest võivad viirused minna vereringesse ja põhjustada vereklompe ning kahjustada muid organeid.

Kuigi teadlased on tuvastanud, et Omikron kahjustab vähem kopsusid, pole seni selgust, kuidas suudab see variant nii kiiresti levida. Teadusväljaandes bioRxiv avaldatud uuringust tuleb välja, et Omikron suudab läbi murda täielikult vaktsineeritud inimeste antikehade kaitsevõimest.

Möödunud nädalal teatasid teadlased, et Omikron sisaldab mutatsiooni, mis pärsib vaktsiinidega omandatud immuunsust, mis peaks käivitama immuunsüsteemi. Samas võib olla põhjus lihtsalt selles, et Omikroni puhul on rohkem viirust inimeste ninas ja süljes. Põhjus võib olla ka selles, et Omikron kandub paremini edasi õhu kaudu.

Studies Suggest Why Omicron Is Less Severe: It Spares the Lungs

Compared with earlier variants, Omicron may cause less damage to the lungs, new animal research suggests. A spate of new studies on lab animals and human tissues are providing the first indication of why the Omicron variant causes milder disease than previous versions of the coronavirus.

Kommentaarid
(Külastatud 922 korda, 1 külastust täna)