Soome kaitsepolitsei on mures islamisõja-meelsete perede pärast, kus vaadatakse terroristlikke propagandavideoid – mõnes peres on laste mänguasjad vaid relvad

Soome kaitsepolitsei on mures peredes pead tõstva radikaliseerumise pärast. See pole ainult ISIS-e laagrist saabunud perede probleem, vaid nähtus on laiem.

Soomes on lapsi ja noori, kes on üles kasvanud terrorismikultuuri sees. See on uus asi, mida Soomes veel kümmekond aastat tagasi ei olnud, rääkis kaitsepolitsei Supo ühiskonnasuhete juht Saana Nilsson väljaandele Helsingin Sanomat.

Teadaolevalt on islamisõja-meelsetes peredes näidatud lastele terroristlikke propagandavideoid ning lastel on lubatud mängida vaid relvadega.

Siseministeeriumis ollakse samuti probleemist teadlikud. Sellest rääkis vägivaldsele radikaliseerumisele spetsialiseerunud arendusjuht Tarja Mankkinen. Seni pole ametivõimud sekkunud, kuna vanemate rolli laste kasvatamisel peetakse tähtsaks. Selline suhtumine pärineb juba Soome kodusõja aegadest 100 aastat tagasi, mil „punaste” lapsi ei pandud „valgete” peredesse ja vastupidi. See probleem lahendati omavalitsuste juurde rajatud lastekaitseasutustega, kuhu võeti tööle eraldi kasvatajad.

Soomes on siiani see traditsioon säilinud, mistõttu pannakse lapsi võrreldes teiste riikidega rohkem elama lastekaitseasutustesse kui peredesse. Samas perede asjadesse ei taheta ideoloogia pinnalt sekkuda.

Ametnikud ei näe vajadust Soomes seadusi muuta, küll aga tuleks tihendada koostööd politsei, Supo ja lastekaitse vahel. Lastekaitse peaks saama politseilt tuge ohuhinnangute tegemisel.

Helsingi lastekaitsest öeldi, et sel teemal pidi tulema koolitus, aga see jäi koroona tõttu ära. Helsingi lastekaitse pole täheldanud radikaliseerumise probleemi, kui mõned üksikjuhtumid välja arvata.

Radikaliseerumise küsimuse on tõstatanud ISIS-e laagrist inimeste Soome toomine. Aruteludes on esile kerkinud probleem, et laste perede juurest äravõtmine võib nende radikaliseerumise ohtu suurendada. Seetõttu püütakse lapsi aidata muude võimalustega, näiteks neile hea elukeskkonna loomisega.

Lastensuojelu | Suomessa on perheitä, joissa lapsille näytetään terroristijärjestöjen propagandavideoita: “Kissa pitäisi ottaa selkeästi pöydälle”

Suomessa on historiallisista syistä vaikea suhde siihen, että perheiden asioihin puututtaisiin vanhempien ideologian tai poliittisen toiminnan vuoksi, sanoo lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.

Kommentaarid
(Külastatud 411 korda, 1 külastust täna)