Šveitsi kaubanduskett eemaldas müügilt moorapead

Šveitsi Migrose kaubanduskett eemaldas rassismi süüdistuste hirmus müügilt populaarsed šokolaadiga kaetud maiustused – moorapead.

Nimetus moorapea pole tegelikkuses seotud mustanahalisusega, vaid tuleb vanast saksa keelest sõnast Môre, mis tähistab metssiga, vahendab SRF.

Maiustused, mis on valmistatud munavalgest ja šokolaadist aga kannavad ilmselt seda nime, kuna meenutavad mustanahalise inimese soengut. Moorapead arvatakse olevat Leipzigi pagarite leiutis ja need maiused on levinud saksakeelsetes maades. Neist kutsutakse nii moorapaeadeks kui India sõõrikuteks.

Šveitsis on käinud vaidlused moorapeade üle juba aastaid ja 2017. aastal nõuti, et nende maiuste valmistaja Dubler loobuks sellest nimest. Praegune olukord on seotud ühe Migrose kliendi sissekandega sotsiaalmeedias, milles paluti eemaldada need rassistlikud tooted müügilt. See sissekanne pälvis palju poolehioidu.

Migros otsustas selle peale eemaldada moorapead müügilt. Teised jaemüügiketid kaaluvad sama. Ühtlasi kaalutakse nende maiuste kohta mõne teise nime, näiteks šokopea kasutamist.

Debatte um Schokogebäck – Was hinter dem “Mohrenkopf” steckt

Migros hat mit dem Entscheid, keine “Mohrenköpfe” mehr zu verkaufen, eine Debatte ausgelöst. Doch woher stammt das Wort? Was bedeutet das Wort “Mohrenkopf”? Der Ausdruck “Kopf eines Mohren” ist eine veraltete Bezeichnung für Menschen mit dunkler Hautfarbe. Andere sehen im Zusammenhang mit “Mohrenkopf” jedoch eine andere Herkunft.

Kommentaarid
(Külastatud 2,291 korda, 1 külastust täna)