Kas Soomes võib tulevikus kasutada sõna „isamaa”?

Käimasoleva sooneutraalsuse kampaania raames võib juhtuda, et Soomes ei tohi enam kasutada terminit „isamaa”. Presidendiproua Jenni Haukio kirjutab kolumnis, et ootab põnevusega, millal järg jõuab isamaa-taoliste sõnadeni.

Haukio arutleb ajakirjas Seura, kas 2020ndatel aastatel on veel võimalik kasutada sõnu nagu „lakimies”(tõlkes: jurist) või „palomies” (tõlkes: tuletõrjuja).

Samas, lisab Haukio, kas selliseid sõnu on üldse vaja siduda sugupoolega, kui eesmärk on väljendada isiku väljaõpet.

Haukio märgib, et ta loodab, et ka paarikümne aasta pärast saab Soomes kasutada sõna „isamaa”.

Jenni Haukio puntaroi sukupuolittuneiden termien käyttöä: “Toivottavasti tulevienkin vuosikymmenten Suomessa saa yhä sanoa isänmaa”

Jaa kaverille Tilaa Seura “Kaikenlainen sukupuoleen kohdistuva yleistävä, alistava tai halventava kielenkäyttö on aina yksiselitteisesti väärin”, Jenni Haukio kirjoittaa Seuran kolumnissa. Erilaisten termien sukupuolisidonnaisuudet ovat viime vuosina keskusteluttaneet laajasti, herättäen intohimoisia mielipiteitä niin puolesta kuin myös vastaan. Onko 2020-luvulla sopivaa enää puhua vaikkapa palo-, tai lakimiehistä? Loukkaavatko tällaiset nimikkeet naispuolisia ammattikunnan edustajia?

Kommentaarid
(Külastatud 249 korda, 1 külastust täna)