Danske keerutas läbi Eesti kaks korda rohkem musta raha kui seni arvatud

Danske Banki rahapesuskandaal seoses Eestiga sai sisse uue hoo: nimelt selgus, et summad olid poole suuremad kui seni arvatud, ligi 7 miljardit eurot.

Keelatud rahapesuoperatsioonid toimusid aastatel 2007-2015, vahendab väljaanne Berlingske Business.

Raha tuli Venemaalt, Moldovast ja Aserbaidžaanist. Raha niidid viivad Vene presidendi Vladimir Putini ja julgeolekuagentuuriga FSB seotud isikute ja ettevõteteni. Ka Aserbaidžaani valitsus olevat viinud Euroopasse ligi 2,5 miljardit eurot. Rahaga vaigistati poliitikuid ja ajakirjanikke, kes kritiseerisid president Ilham Alijevit.

Ebaseadusliku raha liikumise paljastas raamatupidaja Sergei Magnitski, kes suri segastel asjaoludel eeluurimise ajal. Danske Bank on rahapesu ja muid ebaseaduslikke operatsioone tunnistanud. Pank on lubanud avaldada sisekontrolli tulemused septembrikuus.

Nyt læk af data: Danske Banks hvidvasksag vokser eksplosivt

Langt større mistænkelige pengestrømme er sendt gennem Danske Banks estiske filial end hidtil kendt, viser nyt læk af bankdata. Det samlede beløb kan nu opgøres til 53 mia. kr. – dobbelt så meget som hidtil anslået. Danske Banks hvidvasksag er nu en af de største kendte sager i Europa.

Kommentaarid
(Külastatud 432 korda, 1 külastust täna)