USA ülemkohus andis Trumpile puutumatuse süüdistuste eest

USA ülemkohus otsustas eile esmaspäeval, 1. juulil, et Donald Trumpil on õigus saada ulatuslikku puutumatust süüdistuse esitamise suhtes, mis on presidendivõimu kohta oluline avaldus, millel võivad olla pikaajalised tagajärjed.

Häältega 6-3 tehtud otsuse tuum seisneb ametliku ja eraviisilise käitumise erinevuses. Ametliku käitumise suhtes on vaja laiaulatuslikku puutumatust, et kaitsta „energilist ja sõltumatut täitevvõimu”, kirjutas ülemkohtunik John Roberts.

Otsus lükkab peaaegu kindlasti edasi 2024. aasta valimiste järgsesse aega Trumpi kohtuprotsessi, süüdistatuna 2020. aasta valimiste õõnestamise kavandamises. Juhtum naaseb nüüd madalama astme kohtusse, mis otsustab, kas Trumpi tegevus oli ametlik või eraviisiline. Kui Trump võidab tagasivalimise, võib ta lihtsalt anda justiitsministeeriumile korralduse süüdistustest loobuda, vahendab New York Times.

Eriarvamusel olnud liberaalsed kohtunikud hoiatasid, et otsus laiendas puutumatuse taset, mis võib õõnestada demokraatiat, ja ütlesid, et otsus tegi presidendist „seadusest kõrgema kuninga”.

Kommentaarid
(Külastatud 444 korda, 1 külastust täna)