USA sõjaväebaasides Euroopas tõsteti kaitse taset seoses Venemaa-poolse sabotaaži ohuga

USA sõjaväebaasid üle Euroopa seati eelmisel nädalal esimest korda kümne aasta jooksul kõrgendatud valmisolekusse pärast seda, kui USA sai luureteate, et Venemaa toetatud osapooled kaaluvad sabotaažirünnakute korraldamist USA sõjaväelaste ja rajatiste vastu, vahendab CNN.

USA-le laekunud luureandmed viitasid sellele, et Venemaa on lisanud USA baasid ja sõjaväelased rünnakute hulka oma esindajate kaudu, ütlesid allikad – sarnaselt rünnakutele, mida on viimastel kuudel Euroopas korraldatud või häiritud.

Aprillis arreteeriti kaks Saksa-Vene kodanikku, kes väidetavalt kavandasid Venemaa heaks pommi- ja süütamisrünnakuid sihtmärkide, sealhulgas USA sõjaväeobjektide vastu.

Luureteavet, mille USA sai viimase kahe nädala jooksul ja millest varem ei teatatud, peeti piisavalt murettekitavaks, et rakendada täiendavaid ohutusprotokolle, ütlesid allikad. USA armee teatel tõstsid mitmed USA sõjaväebaasid Euroopas oma häiretaset vägede kaitsetingimuse „Charlie” tasemele, mis „rakendub siis, kui toimub vahejuhtum või saadakse luureandmeid, mis viitavad terroritegevusele või personali või rajatiste vastu suunatud tegevusele”.

NATO kõrge ametnik ütles eile teisipäeval, 9. juulil, et allianss on „oluliselt suurendanud” oma luureandmete jagamist seoses „Venemaa varjatud sabotaažikampaaniaga” Euroopas, mis on viimastel kuudel muutunud üha jultunumaks ja agressiivsemaks seoses valimistega kogu läänes – see on „peamine võimalus, kuidas Venemaa üritab õõnestada avalikkuse toetust Ukrainale”, ütles ametnik.

USA Euroopa väejuhatus keeldus otseselt kommenteerimast, mis põhjustas eelmisel nädalal vägede kaitse muudatuse. Kuid pressiesindaja Dan Day ütles, et „meie valvsuse suurenemine ei ole seotud ühegi konkreetse ohuga, vaid mitme tegurite kombinatsiooniga, mis võivad mõjutada USA vägede turvalisust Euroopa sõjateatris.”

Venemaa toetatud sabotaažipüüdluste oht on muutunud eriti teravaks viimastel kuudel, seoses mitmete süütamisrünnakute ja pommiplaanidega kogu Euroopas, sealhulgas tulekahjud ja plahvatused Lätis Riias; Londonis; Poolas Varssavi; Tšehhi Vabariigis Prahas; ja Pariisis – mida Euroopa julgeolekuametnikud on Venemaaga seostanud.

Märtsis Londonis esitati mitmele mehele süüdistus koostöös Vene luureteenistustega Ukrainaga seotud laohoone süütamisel. Poola uurib, kas maikuus Varssavi suurima kaubanduskeskuse hävitanud süütamisrünnak oli seotud Venemaaga ning arreteeris üheksa inimest seoses Venemaaga seotud sabotaažiaktidega, ütles peaminister mais. Prantsusmaa võimud pidasid eelmisel kuul kinni Vene-Ukraina päritolu mehe, kes väidetavalt ehitas Moskva korraldatud sabotaažikampaania raames pomme.

Ametnikud ütlevad, et rünnakute allhanke korras andmisega kohalikele osalejatele usub Venemaa tõenäoliselt, et suudab pidada hübriidsõda, mis jääb allapoole relvastatud riikidevahelise konflikti läve. Kuid NATO kõrge ametnik ütles, et sabotaažikampaania muutub üha jultunumaks ja agressiivsemaks.

„See, mida me praegu näeme, on kooskõlastatud ja agressiivsem tegevus kui see, mida oleme näinud varem pärast külma sõda,” ütles ametnik teisipäeval. „Me näeme sabotaaži, mõrvaplaane, süütamist – tõelisi asju, mis on maksnud inimelusid.”

Kommentaarid
(Külastatud 1,740 korda, 1 külastust täna)