Türgi president hoiatab NATO-t Ukraina konflikti sisenemise tagajärgede eest: see toob Ukrainale rohkem kahju kui kasu

Sel ajal, kui USA president Joe Biden püüab koguda Ukrainale rahvusvahelist toetust Venemaa lahinguväljal toimuvate edusammude vastu ja leevendada kriitikat tema toetuse kohta Iisraelile keset Gazas käimasolevat sõda, kostab USA liidri suunas Türgi liitlase Recep Tayyip Erdoğani mõjukas eriarvamus.

Erdoğan väitis kirjalikes vastustes Newsweekile, kui Türgi liider saabus Washingtoni iga-aastasele NATO tippkohtumisele, et lääneriigid rakendavad kahes konfliktis valesid ja potentsiaalselt ohtlikku poliitikat, mis tema hoiatuse kohaselt võivad spiraalina areneda palju suuremaks vastasseisuks, mis haaravad endasse Ida-Euroopa ja Lähis-Ida piirkonnad.

Ukraina puhul, mis on NATO iga-aastase kohtumise keskmes, kinnitas Erdoğan oma seisukohta, et „me ei osale selles sõjas”, vaatamata Bideni üleskutsele NATO suuremale solidaarsusele Venemaa vastu. Kuna tippkohtumise eel lubasid Kiievile täiendavat sõjalist abi anda lääne pealinnad, oli Erdoğan oma liitlaste strateegia suhtes sügavalt kriitiline.

„Lahendus ei ole suurem verevalamine ja kannatused, vaid pigem dialoogi kaudu saavutatud püsiv rahu,” ütles Erdoğan Newsweekile. „Mõne meie lääneliitlase suhtumine Venemaasse on ainult õli tulle valanud. See on toonud Ukrainale rohkem kahju kui kasu. Seevastu oleme alustanud dialoogi mõlema sõdiva poolega, püüdes neid rahule lähemale tuua.”

85 miljoni elanikuga riigi liider Erdoğan märkis ühtlasi, et ei näe probleemi selles, et Türgi teeb lisaks NATO-le koostööd Venemaa ja Hiinaga, et kasutada ära oma unikaalset positsiooni ja olla tasakaalustav jõud ida ja lääne vaheliste pingete leevendamisel.

Kommentaarid
(Külastatud 10,850 korda, 1 külastust täna)