Soomes anti seoses sarisüütamistega kohtu alla 35-aastane kolme lapse isa

35-aastast Oulu meest süüdistatakse mitmes Oulus toimunud süütamises. Viimane oletatav süütamine toimus Oulus Rantakatul 2024. aasta veebruaris. 35-aastane kolme lapse isa eitab kõiki süüdistusi. Kohus määras talle vaimse seisundi ekspertiisi.

Meest süüdistatakse 26. veebruaril 2024 Oulus Rantakatul asuva laohoone tahtlikus süütamises, mille sees olid hoiul maja prügikastid. Selle tõttu esitatakse mehele süüdistus vara hävitamises, vahendab MTV.

Lisaks prügile oli hoones mitu söögikoha Uusi Seurahuone LPG ballooni. Tulekahju purustas kolme laohoone juures asuva korteri aknad. Juhtumi ajal viibis korterites kaksteist inimest. Korterid said suitsukahjustusi.

Lisaks oli hoones asuvas Pekingi restoranis tulekahju puhkedes kohal kuus restorani personali kuuluvat inimest.

Prokuröri hinnangul põhjustas süütamine suure hulga inimeste elule või tervisele tõsise ohu.

Meest kahtlustatakse selles, et ta süütas vahetult pärast Rantakatu põlengut lähedalasuva puitmaja seina ääres asuva jäätmemahuti.

Meest süüdistatakse veel kahes süütamises, kus prokuröri hinnangul põhjustas tulekahju tekitamine tõenäoliselt üldise ohu elule või tervisele. Need teod pandi toime 2023. aasta novembris ja 2024. aasta jaanuaris.

Veebruaris, enne kinnipidamist, kahtlustatakse meest prügikasti süütamises ja juuksuritöökoja akende lõhkumises.

Protsess mehe üle algas juuni lõpus Oulu kohtus. Kohtus eitas mees kõiki süüdistusi.

Prokurör nõudis mehe saatmist vaimse tervise ekspertiisi ning kaitsjad ei vaielnud prokuröri nõudele vastu.

35-aastane mees ise soovis, et ta kohtu alla antaks. Ta ütles, et elab koos oma 12-aastase pojaga Toppilas. Ta rõhutas, et tal pole varasemat kriminaalkaristust ega kalduvust süütamisteks.

Mees ütles, et ei mäleta nende õhtute sündmusi.

Veebruari hävitustöö Rantakatul jäädvustati valvekaameratele. Videos on näha süüdistatavaga sama riietust kandvat inimest.

Mees rõhutas, et videos ei ole näha inimese nägu ega tegevust ning riietus on väga üldsõnaline. Mees oli sündmuskohal pildistanud ka tuletõrjeautosid, kuid ta selgitas, et tavaliselt pildistavad inimesed alarmsõidukeid.

Mees rääkis kohtus, et tarvitas veebruari õhtul ohtralt alkoholi ning ta ei mäleta, et oleks midagi süüdanud. Ta oletas, et mälupuudus võib olla tingitud alkoholist või vaimsest tervisest, mis tema arvates olid tõenäolisemad põhjused.

Eeluurimisel näidati mehele tema enda tehtud videoid, millel on näha, kuidas ta teeb tuld ja räägib segaselt. Mees ütles, et ei mäleta videote sisu. Ta pidas videotes näidatud tegusid ja inimese kõnestiili endale võõraks.

Mulle on näidatud eeluurimise ajal neid videoid, mille ma filmisin, ja olen olnud kõnealustest videotest väga üllatunud. Videos olevad toimingud ei tundu minu enda tegudena ja videote kõnestiil on väga erinev. Need asjad, millest videos räägitakse, kõlavad väga psühhootiliselt. Videote nägemine ei tekita mälestusi. Videos on justkui minust täiesti erinev inimene, rääkis mees.

Mees rääkis, et tal on varem diagnoositud erinevaid haigusi, kuid ravi ei ole olnud tulemuslik ning teraapiakülastused on olnud juhuslikud. Samuti mainis ta, et tema alkoholitarbimine on viimasel ajal olnud minimaalne.

Minu telefonist on leitud videoid ja pilte, mis on erilised. Vahel hommikul märkasin, et jalanõud on märjad, kuigi ei mäletagi, et oleksin õues liikunud. Vahel olen palju pesu pesnud ja olen märganud, et olin pesu masinasse unustanud. Kui vaatama läksin, oli pesu juba kuivamas. Ma ei mäleta isegi pesupesemist. Mul on olnud mäluhäired, rääkis mees.

Kohtus näidati tõenditena videoid, milles mees süütas tule ja oli pahane, kui materjal kohe ei süttinud. Ta rääkis videotes seosetut juttu ja filmis enda süüdatud lõkkeid.

Kohtus langetas mees videote esitamise ajal pea ja sulges silmad.

Kohus tegi reedel asjas esialgse otsuse ja määras mehele vaimse tervise ekspertiisi. Lõplik otsus tehakse pärast vaimse tervise ekspertiisi lõppu.

Kommentaarid
(Külastatud 380 korda, 1 külastust täna)