Venemaa süüdistab Soomet genotsiidis

Venemaa prokurörid nõuavad Soome vastutusele võtmist Teise maailmasõja ajal Petroskois väidetavalt toime pandud genotsiidi eest. Sellest kirjutab väljaanne Moscow Times.

Ainuüksi Soome okupatsiooni ajal suri Petroskoi koonduslaagrites üle 7000 vangi, selgub Venemaa prokuröride pressiteatest.

Prokuröride hinnangul tapeti Karjalas tegutsenud 100 Soome koonduslaagris 8000 tsiviilisikut ja 18 000 Nõukogude sõjavangi.

See ei puuduta ainult ajaloouuringuid. Julgeolekunõukogu veebilehel on Venemaa julgeolekunõukogu esindaja Rašid Nurgalijevi nime all avaldatud artikkel, mille järgi Soome haub juba uusi plaane „slaavlaste hävitamiseks”.

Kättemaksu nimel ühineb [Soome] Vene-vastase liiduga. Töötab koos Kiievi natsirežiimiga välja uusi koletuid plaane slaavlaste hävitamiseks. Lubab endal kasutada dehumaniseerivat retoorikat Venemaa elanikkonna suhtes, on kirjas artiklis.

Nurgalijevi sõnul on Soomes nüüd äratatud Suur-Soome vaim ja vabariigi president Alexander Stubb nõuab tuumarelvade paigutamist Soome.

Pikk tekst läbib Soome ajalugu Rootsi võimu ajast ja püüab näidata, kuidas Soome on väidetavalt alati olnud läbinisti venevastane. Tekstis väidetakse muu hulgas, et Soome oli kavandanud „enneolematut genotsiidi Vene elanikkonna vastu”.

Mõnedel väidetel on tõepõhi all. Varalahkunud ajaloolase Osmo Hyytä 2008. aastal avaldatud teabeteose Suomalainen Itä-Karjala 1941–1944 (Edita) järgi oli marssal Mannerheim välja andnud sõjaväekäsu, mille kohaselt tuli venelased kinni võtta ja koonduslaagritesse saata, vahendab Iltalehti.

Venemaa president Vladimir Putin on korduvalt kasutanud viiteid Teise maailmasõja ajaloole, et õigustada Venemaa sõjalisi tegevusi Ukrainas. Putini sõnul on eesmärk desnatsifitseerida Ukraina, kus väidetavalt toimub venekeelse elanikkonna genotsiid.

Moscow Timesi teatel pole selge, millist hüvitist Venemaa Soomelt nõuab. Varem nõudis Venemaa Saksamaalt Natsi-Saksamaa tegevuse eest Moskva oblastis kahjutasu 6,4 triljonit rubla. Näiteks nõudis Venemaa, et Saksamaa tunnistaks Teise maailmasõja ajal Leningradi blokaadi genotsiidiks.

Kommentaarid
(Külastatud 1,018 korda, 1 külastust täna)