Varsti on taevas näha midagi, mis juhtub vaid kord elus

Astronoomide sõnul on suve jooksul iga hetk öötaevasse kerkimas „uus täht”, edastab CNN. Nähtus on Põhjakrooni tähtkujus, mis asub põhjataevas Herkulese ja Karjase tähtkujude vahel. Sellist nähtust kogetakse ligikaudu iga 80 aasta tagant.

„Uue tähe” sündi nimetatakse ka noovaks, kui kahvatu täht kiiresti heledaks muutub. Noova ajal tekivad tähel plahvatuslikud pursked.

NASA meteoroidide divisjoni direktor William Cooke ütles CNN-ile, et viimati tumenes kõnealune täht T Coronae Borealis (T Crb) veidi üle aasta, enne kui 1946. aastal järsku heledamaks läks. Sama asi hakkas juhtuma ka eelmise aasta märtsis, seega on oodata tähe säramist ilmselt suve jooksul. Täpse aja kohta aga veel info puudub.

NASA andmetel on tegemist sündmusega, mida on oodatud aastaid. NASA teadlane Rebekah Hounsell kirjeldab seda kui „üks kord elus asja”.

„Seal on mõned lühikese tsükliga korduvad noovad, kuid tavaliselt me ​​ei näe korduvat noovat inimese elu jooksul ja harva nii lähedal meie enda päikesesüsteemile,” ütles Hounsell.

Põhjakrooni tähtkuju asub Maast 3000 valgusaasta kaugusel ja on tavaliselt liiga kahvatu, et seda palja silmaga näha. Nüüd peaks T Crb täht helendama sama eredalt kui Põhjanael. Kui noova saavutab oma heleduse tipu, on see palja silmaga nähtav paar päeva ja binokliga veidi üle nädala, kuni tuhmub ja kaob vaateväljast taas umbes 80 aastaks.

Kommentaarid
(Külastatud 37,065 korda, 1 külastust täna)