USA sõjaväebaase ähvardab Euroopas terrorioht

USA allikate väitel pandi nädalavahetusel kõrgendatud valmisolekusse mitmed USA sõjaväebaasid üle Euroopa, kaitsetase tõsteti kõrguselt teisele tasemele, kuna kardetakse, et USA sõjaväelaste või rajatiste vastu võib olla suunatud terrorirünnak.

Ametnikud ütlesid, et baasid, sealhulgas USA armee väeosa Saksamaal Stuttgardis, kus asub USA Euroopa väejuhatuse peakorter, tõstsid pühapäeval oma kaitse tasemele „Charlie”, vahendab CNN.

See staatus „kehtib juhul, kui toimub intsident või saadakse luureteave, mis viitab terroritegevuse või personali või rajatiste vastu suunatud rünnaku tõenäosusele”, teatas USA armee.

Üks USA ametnikest, kes paikneb Euroopas baasis ütles CNN-ile, et nad pole seda ohutaset näinud „vähemalt 10 aasta jooksul” ja lisas, et tavaliselt tähendab see, et sõjavägi on saanud „aktiivse-usaldusväärse ohu” signaali.

Küsimusele ohu kohta keeldus USA Euroopa väejuhatuse pressiesindaja Cdr. Dan Day konkreetseid ohutasemeid kommenteerimast. Kuid ta ütles CNN-ile, et USEUCOM „hindab pidevalt mitmesuguseid tegureid, mis mõjutavad USA sõjaväelise kogukonna turvalisust välismaal. Selle jõupingutuse osana võtame sageli täiendavaid samme oma teenistujate ohutuse tagamiseks. Turvalisuse huvides me konkreetsetesse meetmetesse ei lasku, kuid oleme valvsad.”

Day lisas, et „USEUCOM jälgib pidevalt ohukeskkonda tagamaks, et tema töötajad on informeeritud ja parimas olukorras, et tagada nende isiklik, pere ja lähedaste turvalisus. Nagu alati, soovitab USEUCOM Euroopa sõjateatri töötajatel olla valvsad ja kogu aeg valvel.”

Pole selge, mis luureandmed vallandasid kõrgendatud ohutaseme, kuid Euroopa võimud on hoiatanud võimaliku terroriohu eest mandril, eriti enne juulis toimuvaid Pariisi olümpiamänge ja praegu Saksamaal toimuvate jalgpalli Euroopa meistrivõistluste ajal.

Saksamaa valitsus paigutas 580 rahvusvahelist politseiametnikku, kes aitavad turvalisust tagada koos Saksa ohvitseridega.

Siseminister Nancy Faeser ütles turniiri eel: „Valmistame end ette kõikideks mõeldavateks ohtudeks: alates islamistlikust terrorist kuni vägivaldsete kurjategijate ja huligaanideni.”

Prantsusmaa on valmistunud samuti võimalikuks terroriohuks veidi vähem kui kuu aja pärast algavatel olümpiamängudel. Alates märtsist on Prantsusmaa tõstnud oma riikliku julgeoleku häiresüsteemi kõrgeimale tasemele, teatas USA saatkond Prantsusmaal.

„Prantsuse võimud jälgivad aktiivselt organiseeritud grupeeringute ja radikaliseerunud isikute terroriohtu,” teatas saatkond. „Rünnakud võivad toimuda vähese hoiatusega või ilma hoiatuseta, sihikul on turismiobjektid, suured spordi- ja kultuuriüritused ning muud avalikud kohad, mis meelitavad ligi palju tsiviilelanikke.”

Kommentaarid
(Külastatud 799 korda, 1 külastust täna)