USA: Putin kasutab Põhja-Korea sõdureid Ukrainas „kahurilihana”

Kui Põhja-Korea otsustab kunagi saata sõdureid Venemaa eest Ukrainasse võitlema, kasutatakse sõdureid kahurilihana, ütles USA kaitseministeeriumi Pentagoni pressiesindaja Pat Ryder teisipäeval, 25. juunil toimunud briifingul.

„Kui ma oleksin Põhja-Korea sõjaväe juhtkond, seaksin ma kahtluse alla oma valiku saata oma sõdurid kahurilihaks ebaseaduslikus sõjas Ukraina vastu. Ja me oleme näinud, milliseid ohvreid Vene väed kannavad,” ütles Ryder.

Venemaa sõjaline strateegia sõja ajal on hõlmanud oma suure hulga sõdurite kasutamist Ukraina ülekoormamiseks. Kuigi riik on oma ebaseadusliku sissetungi ajal kandnud suuri kaotusi, on suudetud sõdureid kiiresti välja vahetada, vahendab Politico.

Selle kuu alguses allkirjastasid Venemaa president Vladimir Putin ja Põhja-Korea liider Kim Jong Un ulatusliku strateegilise partnerluse lepingu, mis kohustab mõlemat riiki osutama teineteisele sõjalist abi, kui kumbagi rünnatakse.

Pakti kohaselt peab teine ​​pool viivitamata andma sõjalist ja muud abi kõigi tema käsutuses olevate vahenditega, kui üks pool satub välisriigi sissetungi tõttu sõtta.

Lepingus ei mainita praegust sõda ja hetkel pole veel viiteid sellele, et Põhja-Korea saadaks oma sõdureid, kuid Pyongyang kavatseb saata oma sõjalise inseneriüksuse Ukraina okupeeritud aladele ülesehitustöid tegema, vahendas Reuters viitega Lõuna-Korea telekanalile TV Chosun. Ukrainasse saadetavad sõdurid töötavad tõenäoliselt võõrtöölistena, et teenida raha Põhja-Koreale, mille majandust kägistavad rahvusvahelised sanktsioonid, selgub TV Chosuni raportist.

Pyongyang on Venemaale relvastust tarninud alates 2023. aastast, kuid riik pole kunagi saatnud märkimisväärsel hulgal sõdureid sõdima konfliktis väljaspool Korea poolsaart.

Veebruaris teatasid Ukraina võimud, et tulistati alla vähemalt 20 Põhja-Korea ballistilist raketti, mida Venemaa kasutas alates eelmisest aastast ulatuslikes rünnakutes Ukraina vastu. Põhja-Korea on alates eelmise aasta sügisest Venemaale tarninud üle 11 000 konteineri laskemoonaga, vahendas Washington Post.

Kommentaarid
(Külastatud 876 korda, 1 külastust täna)