Soomes anti kuuma ilma hoiatus, Rootsis võib tulla 35 kraadi

Meteoroloog Markus Mäntykannas hoiatab ilmateenistuse Foreca blogis, et pärast jaani on tulemas suve teine ​​kuumalaine, mil Põhja-Euroopasse saabub kõrvetav kõrgrõhkkond.

Kuuma perioodi alguses tuleks hoolitseda piisava niisutuse ja päikesekaitse eest. Riigi lõunaosas ennustatakse juuni lõpus tugevat päikese ultraviolettkiirgust, vahendab Iltalehti.

Prognoosi kohaselt on oodata isegi kõrvetavalt kuuma temperatuurinäitu. Foreca meteoroloogi hinnangul võib elavhõbe Soomes tõusta 30 kraadini. Naaberriigis Rootsis on oodata lausa 35 kraadi sooja.

Tuleb valmistuda selleks, et praeguse suve teine ​​kuumalaine on saabumas. Võimalikud 30-kraadised päevased soojakraadid ja troopilised ööd on eriti riskirühmade jaoks rasked ja muudavad ka teistel olemise lämbeks, kirjutab Mäntykannas Foreca blogis.

Eelmine kuumalaine algas juba rekordsooja maikuu ajal ja lõppes 6. juunil. Sellest ajast peale on Soome suvi möödunud üsna mõõduka temperatuuriga.

Vaatamata sellele on käesolev juuni tavapärasest palavam, sest jaanipäevaks on kogunenud seitse kuuma päeva. Juuni keskmine on kaheksa kuuma päeva. Juuni kaotab aga maile, sest maikuusse kogunes vähemalt 16 kuuma päeva.

Kõrvetav kuumalaine saabub veidi peale jaanipäeva. Homme pühapäeval, 23. juunil saab kogu riigis nautida 20 kraadi ringis sooja. Lõuna pool on vahelduva pilvisusega ilm, Lapimaal paistab päike. Esmaspäeval pühib üle riigi kesk- ja põhjaosa tugev sadu ning temperatuur püsib endiselt 20 kraadi ringis. Uusimaal ja Kymenlaaksos on aga väike äikse võimalus juba esmaspäeval.

Teisipäeval saabub kuum õhk ja kuumalaine tabab kindlasti vähemalt Lõuna- ja Kesk-Soomet suurtel aladel. Euroopa prognoos on endiselt ebakindel, kui kaugele põhja poole kuumus ulatub.

Ma arvan, et kuskil Põhja-Soomes näeme juuni viimasel nädalal õhumasside piirivööndit, kus lõuna pool higistab ja põhja pool külmetab. Õhumasside piirivööndis sajab vihma ja esineb äikest ning kohati võib see vöönd voolata Põhja-Soomest Kesk-Soome suunas, kirjutab Mäntykannas.

Temperatuur tõuseb juuni lõpupoole. Alates neljapäevast võib Lõuna-Soomes iga päev tulla 30 kraadi. Kõrgeimad näidud on praeguse prognoosi järgi 28–32 kraadi ringis.

Kesk-Soomes varieeruvad juuni lõpu prognoositud näidud mõlemal pool 25 kraadi ning põhja pool on kõikumine drastilisem, kuna temperatuur kõigub prognoosis 10 ja 25 kraadi vahel, edastab Mäntykannas Foreca blogis.

Meteoroloog pöörab prognoosis tähelepanu naaberriikidele. Prognoosi täitumisel võib temperatuur Rootsis ja Norras tõusta harvaesinevate või isegi erakordselt kõrgete näituteni.

Foreca 15 päeva prognoos praegu selgeid jahenemise märke ei näita, kuigi juuli alguse näidud paistavad veidi mõõdukamad kui juuni lõpus. Kahe nädala pärast on ilma ennustatavus aga tunduvalt ebakindlam.

Kommentaarid
(Külastatud 1,856 korda, 1 külastust täna)