Serbia president: maailm liigub katastroofi kursil, suure sõjani jäänud 3-4 kuud

Suurtel riikidel on viimane aeg midagi ära teha, sest vastasel korral ootab maailma katastroof, räägib Serbia president Aleksandar Vučić.

Vučić ütles intervjuus Šveitsi väljaandele Weltwoche, et rong on jaamast väljunud ja seda ei suuda enam keegi peatada. Tema sõnul on käes viimased päevad, kus on võimalik ümber mõelda või hinnata, mis toimub Ukrainas.

„Kui suured riigid ei tee midagi lühikese aja jooksul, siis olen kindel, et meid ootab katastroof,” ütles Vučić.

Ta lisas, et kui teha panus sellele, et teine blufib, siis tähendab see, et sul pole paremaid kaarte, vaid sa usud, et teisel poolel on nõrgemad kaardid. Aga sa pole selles kindel, sest sa ei näe teise poole kaarte.

„Kõik räägivad ainult sõjast,” ütles Vučić, „keegi ei taha saavutada rahu. Keegi ei räägi rahust. Rahu on peaaegu keelatud sõna. See on oluline, sest öeldakse, et me peame võitma, et saavutada rahu. Aga keegi ei räägi rahust.”

Vučić märkis, et siis räägitakse läbirääkimistest. Aga selleks on vaja laua taha teist osapoolt.

„See on minu jaoks väga kummaline, et keegi ei taha sõda lõpetada,” ütles Vučić. Tema sõnul on teooria, et Lääs tahab Putini Ukrainas ära kurnata ja siis liigutakse edasi Venemaale ja Venemaa praegusel kujul lakkab eksisteerimast, Putin heidetakse kõrvale jne. Võibolla on see võimalik. Vučić samas lisab, et pole kindel, et see on piisav, et hävitada Venemaa ja kõrvaldada Putin. Ta ütles, et ta ei usu seda.

„Tänases Euroopas käituvad kõik nagu suured kangelased, aga nad ei ütle oma rahvale, et selle eest makstakse väga kõrget hinda,” ütles Vučić. Samas peaksid kõik need liidrid tegema kõik, et peatada igasugune sõjaõhutamine.

Vučić märgib, et oleme katastroofi lävel, kui analüüsida NATO ja USA tegevust. Nad ei saa endale lubada kaotust Ukrainas, mis tähendab, et Venemaal ei tohi lasta võita. See tähendaks, et nende poliitiline pärand kaoks või oleks nii vaene, et nad ei saa seda endale lubada. Teiseks, Euroopa ja kollektiivse Lääne positsioon geopoliitilises mõttes kaotaks sedavõrd, et keegi ei suuda seda enam taastada. Ja kolmandaks avab see Pandora laeka enamatele rünnakutele kollektiivse Lääne vastu tulevikus.

Vučić märgib, et see on ühe poole seisukoht. Kui vaadata teist poolt, siis kui Putin kaotab sõja, siis lakkab Venemaa praegusel kujul eksisteerimast.

Nüüd, kui arvestada, et need kaks poolt on teineteisest sedavõrd kaugel, nende soovide ja lootuste poolest, siis saad aru, et kaalul on kõik. Mitte keegi ei saa lubada kaotust. Kui me oleme sellises olukorras, siis see on põhjus, miks ma olen öelnud avalikult ja varjamata, et me oleme suure katastroofi lävel, märkis Vučić.

Vučić ütles, et määravaks saab see, kes on valmis kaotama 1 miljoni, 2 miljonit, 5 miljonit, 10 miljonit või 15 miljonit inimest. Seda peab igaüks endalt küsima. „Mina pole valmis kaotama ühtegi inimest ja seetõttu me ei osale sõjas,” ütles Vučić, „aga see on küsimus teistele inimestele.”

Küsimusele, kui lähedal me oleme kolmandale ilmasõjale, vastasseisule vastas Vučić, et ta ei saa öelda, et tuleb ilmasõda, aga suurest vastasseisust me pole enam kaugel. Mitte rohkem kui 3-4 kuud. „Ja on oht, et see juhtub isegi enne seda,” ütles ta.

Küsimusele, millisel positsioonil on Vučić ise või Serbia selle hulluse keskel vastas ta, et Serbia säilitab rahu ja stabiilsust nii oma piirkonnas kui oma riigis.

Kommentaarid
(Külastatud 85,123 korda, 1 külastust täna)