NATO kaitseministrid andsid rohelise tule Soome siirdumisele koos teiste Põhjamaadega otse USA kaitse alla

NATO kaitseministrid andsid oma toetuse Soome ja teiste Põhjamaade viimisele USA Norfolki staabi juhtimise alla.

Enne seda oli Soome määratud koos Balti riikidega Hollandi Brunssumi staabi juhtimise alla, aga Soome seda ei soovinud.

„Põhjamaade üleviimine Norfolki alla sai poliitilist toetust. Oleme rahul, et aasta jooksul pärast Vilniuse tippkohtumist saavutasime märkimisväärseid edusamme. NATO suhtub kõigi liitlaste kaitsesse tõsiselt ning nüüd tugevdab uus kooslus kogu alliansi heidutust ja kaitset,” ütles kaitseminister Antti Häkkänen.

NATO kaitseministrid andsid 14. juunil 2024 toimunud kohtumisel poliitilise toetuse ka Soomes loodavale Multi Corps Land Component Commandile (MLCCC) ja maavägede (Forward Land Forces, FLF) kohalolekule Soomes.

„Hakkasime eelmisel aastal ette valmistama NATO eesmärke, et maksimeerida Soome julgeolekut. Talvel ja kevadel oleme neid eesmärke aktiivselt propageerinud ministrite tasemel, sõjaväelise juhtkonnaga ja erinevates NATO institutsioonides. Eriti hea meel on mul selle üle, et täna andsid kõik NATO riigid oma poliitilise toetuse Soome eesmärkidele ning Soome integratsioon NATO-ga edeneb meie seisukohalt soodsalt ja õiges suunas,” ütles Häkkänen.

Soome eesmärgid põhinesid hinnangul NATO heidutus- ja kaitsetegevuse arengule, et hõlmata ka alliansi uusi vastutusvaldkondi Soomes ja Rootsis.

„Soome julgeolek nende otsustega tugevneb. NATO maavägede juhtkonna ešelon ja maavägede kohalolek Soomes, mida on võimalik skaleerida vastavalt julgeolekuolukorrale, samuti Soome tugev rahvuslik sooritusvõime loob väga tugeva heidutus- ja kaitsepaketi Põhja-Euroopale, Läänemere piirkonnale ja koos sellega ka NATO-le tervikuna,” ütles kaitseminister Häkkänen.

Kommentaarid
(Külastatud 438 korda, 1 külastust täna)