Euroopas teevad valimistel supertulemuse rahvuslikud konservatiivid

Rahvusrinne juhib Prantsusmaal Euroopa Parlamendi valimisi. Marine Le Peni paremäärmuslik partei kogub 32,4% häältest, mida on kaks korda enam kui valitseval renessansiparteil (15,2%).

Prognoosi tegi Prantsuse Avaliku Arvamuse Instituut (IFOP).

Suurtes riikides nagu Prantsusmaa, Saksamaa ja Hispaania on parempoolsed parteid saavutanud edu EL-i valimistel.

Saksamaal sai kantsler Olaf Scholzi sotsiaaldemokraatlik partei lävepakuküsitluste järgi häälte arvult kõigest kolmanda tulemuse, umbes 14 protsenti häältest.

Uuringu kohaselt näib paremäärmuslik AfD olevat suutnud sotsiaaldemokraatidest mööda saada, kogudes ligikaudu 16 protsenti kõigist antud häältest. BBC andmetel suurendas erakond võrreldes viie aasta taguse ajaga häältesaaki viie protsendipunkti võrra.

Saksamaal sai enim hääli rahvuskonservatiivne kristlik-demokraatlik CDU/CSU koalitsioon, kellele prognoositakse 29 protsenti häältest.

Suurima valimiskaotuse said Saksamaa rohelised, kes jäid valimistulemuste järgi neljandaks. Viis aastat tagasi said samadel valimistel rohelised 21 protsenti häältest, nüüd on saak vaid 12 protsenti, selgub lävepaku uuringust.

Hispaanias saab paremkonservatiivne Rahvapartei lävepakuküsitluste järgi 32 protsenti häältest. Hispaania Sotsialistlik Töölispartei kogub 30 protsenti häältest.

Ka Hispaanias on parempoolsed teinud tõusu võrreldes eelmiste EL-i valimistega, kus Rahvapartei sai 20 protsenti häältest.

Väljaande El Pais hinnangul tähendab see, et Rahvapartei saab europarlamendis 21–23 ja Sotsialistlik Tööpartei 20–22 saadikut.

Hollandis oli valimistel esikohal roheliste ja vasaktsentrist moodustatud koalitsioon GL/PvdA. Teise koha sai immigratsioonivastane Vabaduspartei PVV, mis kuulub Prantsuse Rahvusrindega samasse koalitsiooni. Eelmistel valimistel ei saanud PVV ühtegi saadikut, nüüd saab erakond EL-is seitse esindajat.

Austrias võitis esimest korda ajaloos üleriigilised valimised paremäärmuslik Austria Vabaduspartei FPÖ, kogudes 27 protsenti häältest. Samal ajal tõusis Kreekas lävepakuküsitluste põhjal esikohale ametisoleva peaministri parempoolne partei Uus Demokraatia.

Taanis on lävepakuküsitluste põhjal esikohal Sotsialistlik Rahvapartei 18 protsendi häältega, järgnevad sotsiaaldemokraadid 15 protsendiga, teatab DR. Mõlemad erakonnad saavad kolm kohta. Kolmandal kohal on paremtsentristlik erakond Venstre 14 protsendi häältega.

Kommentaarid
(Külastatud 732 korda, 1 külastust täna)