Eesti peaminister ei välista oma riigi sõdurite saatmist Ukraina rindele, kuna Venemaal ei tohi lasta sõda võita

Eesti peaminister Kaja Kallas ütles intervjuus Briti telekanalile Channel 4, et ei välista oma riigi sõdurite saatmist Ukraina rindele.

Kallas ütles, et välistatud pole ei sõdurite saatmine Ukrainasse väljaõppe eesmärgil ega ka rindele.

Ta põhjendas seda asjaoluga, et Venemaal ei tohi lasta sõda võita. Tema sõnul peab Venemaa kaotama kõigepealt oma koloniaalsõja, et muutuda paremaks. Venemaa pole Kallase sõnul veel ühtegi koloniaalsõda kaotanud. Seetõttu on oluline, et Venemaa kaotaks sõja Ukrainas. Ta ütles, et sõja tulemus sõltub omakorda sellest, kui palju Ukrainat toetatakse.

Ajakirjaniku küsimuse peale, kas Kallas ei karda, et see viib laiema sõjani Venemaaga, kuna teised liitlased seda kardavad vastas Kallas, et Venemaal pole vaja mingit põhjendust, et rünnata teist riiki. Ta lisas, et agressorit provotseerib ainult nõrkus, mitte tugevus.

Kallas ütles, et lähiajalugu näitab, et diktaatorile järeleandmiste tegemine pole midagi paremaks teinud. Ta lisas, et teise ilmasõja kogemust arvestades võib öelda, et kui agressioon õnnestub ühes kohas, siis proovitakse seda teises kohas.

Küsimusele, kas Kallas ei karda, et Eesti on esimene riik, mida Venemaa ründab, kui sõda laieneb, ütles Kallas, et ta ei usu seda. Ta tõi argumendiks selle, et mitmed Venemaa naaberriigid pole NATO liikmed. Seetõttu võib eeldada, et Venemaa ründab mõnda riiki, mis pole NATO-s.

Kallas tõi näite koolist, et ei juleta kiusata õpilast, kellel on tugevad sõbrad. Ja nii töötab ka NATO. Kallas ütles, et kui Eestit rünnatakse, tähendab see seda, et Venemaa läheb sõtta USA, Ühendkuningriigi, Prantsusmaa ja Saksamaaga. Seetõttu peab NATO tegema Kallase sõnul rohkem, et Venemaa ei arvaks, et NATO on nõrk.

Küsimusele, kas USA toob oma väed sõja korral Eestisse, kui presidendiks saab Donald Trump vastas Kallas, et ta ei tea, mida Trump mõtleb. Ta ütles, et seetõttu peavadki Euroopa riigid rohkem tegema ja investeerima, et olla tugevad ka siis, kui USA-le enam toetuda ei saa.

Küsimusele, kas Eesti on valmis sõdima vastase vastu ka üksi, kui keegi appi ei saa tulla, kuna selline olukord võib tekkida vastas Kallas, et selleks peab valmistuma. Ta ütles, et enne artiklit 5 on NATO-s artikkel 3, mis ütleb, et iga liikmesriik peab esmalt olema valmis end ise kaitsma. Ta ütles samas, et ta ei muretse, sest inimeste liigutamine tänapäeval on tundide küsimus. Probleem on eelpaigutatud varustusega ja praegu tegeletakse sellega, et seda saada.

Kommentaarid
(Külastatud 1,228 korda, 1 külastust täna)